Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 17:19 - Ще режем...
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 2594 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 18.03.2010 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Разходите, Бойко!" Този израз, перафраза на широко известния "Икономиката, глупчо" на Бил Клинтън, премиера трабва да го осмисли, защото той е единствения начин за излизане от кризата.
Израза, и особено перефразирането му, отдавна са популярни по нашите географски ширини. Спомням си как преди година Първанов използва "Енергетиката, глупчо", за да акцентира върху важността й.

image

Естествено сега, когато говорим за държавните разходи, не можем да наричаме премиера "глупчо". За това и конструкцията на фразата си остава, но и двете думи са заменени.

Сега идва и дългоочакваната ми критика към министър Дянков /за да не помисли някой, заради множеството хвалби, че съм му роднина/.

Финансовият министър трябва да зарови дълбоко в земят всякакви антикризисни мерки, които предвиждат увеличаване на данъците.
Това би довело единствено до по-голяма тежест за и без това задъхания бизнес, а също така и в условията на кризата - за задължително посивяване на икономиката.

Също така Дянков задължително трябва да се наложи над кабинета и да се проведе така нужната здравна реформа. Това може и да не спести пари, поради това, че средствата спестени от закриването на малките "болници" ще се влеят в големите центрове, но значително ще подобри здравните услуги и ще останане финансиране и за програмите за превенция. По този начин здравето и средната продължителност на живота на българина ще се приближат до европейските стандарти.

image

Единствената добра идея в областта на вдигането на данъците /и въобще в случая - плащането на такива/ е мярката държавните служители да си плащат осигуровките, като работещите в частния сектор.
Това би довело до незабавни приходи към бюджета, защото държавните служители няма как да скрият от държавата какво получават, и поради това те са най-удобни за "сурвакане".
Обаче тази стъпка има и контрааргумент - принципно се прави за да се уеднакви положението при държавните и частните работници. Обаче да вземем например полицаите - нямат право да работят на друго място, нямат право на протест, нямат право да членуват в политически партии...
Излиза, че жертват доста неща и с въвеждането на осигуровки и за тях - привилегировани ще са частните служители.

За това решението е само едно - усвояване на еврофондове и намаряване на публичните разходи.

Първата стъпка вече е направена - новият министър по еврофондовете ще концентрира усилията си върху усвояването - видя се че дори и Дянков да иска, просто не му остава време от многобройни други ангажименти да контролира и европарите. По този начин ще си осигурим свежи пари за закъсалата икономика и няма да се налага държавата да плаща за пътища, пречиствателни станции, програми за квалификация, модернизиране на болници, училища...

Втората, и то по-важна, стъпка е намаляването на разходите.
За бюджет 2010 е предвидено 42% от БВП да бъдат преразпределени от държавата.
Това е рекорден процент, недостигнат дори и по времето на Тройната коалиция, и значително трябва да се намали.

image

Как?
 - Чрез здравната реформа ще се намали нуждата от още пари за сектора.
 - Трябва да се премахнат някои от многобройните лицензионни режими и разрешителни, а останалите да се компютъризират. Това ще стимулира допълнително икономиката и ще позвол да се  съкратят поне 20% от държавната администрация.
 - Без държавно финансиране за АЕЦ Белене, "Южен поток" и Бургас-Александруполис.

Това, съчетано с една ефективна приватизация /преди нея трябва да се промени закона за "Сребърния фонд" и парите от нея временно да се вливат директно в бюджета/, ще балансира бюджета и няма да се налага съкращение на заплатите и песниите.

Може да подкрепите статията в Свежо ТУК.



Тагове:   Белене,   бюджет,   реформа,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Четох и предишния ти пост...
19.03.2010 06:59
"ПРИХОДИТЕ, ГЛУПАКО!" - това е правилната перифраза. Всичко написано са едни добри пожелания, "може би" и леко гладене с перце на Дянков - "ах ти, непослушнико!".
Пазарната икономика е икономика на потреблението. Тук искат да направят нещо новаторско - на непотреблението. Като намаляват доходите, увеличават такси, косвени данъци и каквото им хрумне. Е добре, ще намалиш разходите, от такси, данъци ще събереш някакви пари - и така ще си осигуриш макрорамката, бюджетния дефицит ще бъде наред, МВФ и СБ ще са доволни, няколко чиновника ще отидат на работа там. Браво! Всичко останало ще е мор.
Колкото и да се концентрира - новия министър на еврофондовете няма да седне да пише проекти. А проекти няма. И няма да има, защото никой вече не вярва, че тези пари са за него, а не за чиновниците.
Пътища, станции, болници - това още не е икономиката - как ще се финансира реалната икономика, която произвежда? Няма идея! Знаеш ли защо! Защото повечето от нашенските "бизнесмени" бяха приучени и свикнаха на лесното - да правят пари прим от пари, без да преминават през стока. И не знаят как става другото. Ха сега кажи, малкото които произвеждат и не могат да "превъртят" как ще бъдат финансирани?
Трябва едно да ти е ясно - при сегашната икономическа парадигма в света - няма начин да си на плюс! Освен ако не пожертваш благосъстоянието и просперитета на народа си. Вече имаше един такъв - Чаушеску. По негово време Румъния нямаше заеми, но народа бе доведен до оскотяване. Така че, нито бюджетните дефицити, нито новите заеми са страшни - стига парите добре и разумно да се използват! Нещо в което дълбоко съм убеден, че НЕ е по силите на ББ, Костов и плеядата управници изредили се последните 20 години. Щото мисленето им е друго - не знаят цената на труда, свикнали са само да крадат, да уреждат "нашите" хора и да мислят за народа си - като за боклук.
цитирай
2. анонимен - PS
19.03.2010 07:00
А иначе, много е красив този постинг!
цитирай
3. анонимен - @1 - и как борците създават икономика
19.03.2010 11:39
бг специален бизнес модел - запазена марка:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2059515
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930