Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 21:44 - Негър или афроамериканец?
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 10062 Коментари: 1 Гласове:
1



image

Политическата коректност вече прекрачи всякакви политически коректни граници. Говоря за това как трябва да се наричат хората от негроидната раса.
В България за щастие все още това не е проблем, но на запад /да визираме по-специално САЩ и Великобритания/ това наистина се превръща в проблем.

Да видим ситуацията в САЩ. Значи в САЩ трябва да им викаш афроамериканци. Ами ако не са "-американци" ами са само "афро" - т.е. дошли са на екскурзия или примерно за една година стаж. И какво? Ако са дошли от България българоафриканци ли трябва да им се казва? Отделно от това пак ако не си сигурен дали да добавиш "-американец" към афрото може просто да го съкратиш до черен /black/. Тогава обаче ако се окаже, че си е роден в Америка човека ще те обвинят в расизъм и даже ще могат да те съдят.
Отделно от това негрите един на друг постоянно си викат  nigga, а ти ако им го кажеш по-малко от 5 години няма да лежиш. Ако си жив до това време. Това не е ли обратна дискриминация. Това си е забрана на една раса /бялата/ да казва дадена дума /негър/ за сметка на това, другата основна раса /негроидната/ може да си я използва без проблем. На това май му викаха дискриминация, вслучия се дискриминира мнозинството.

Още по-заплетена е ситуацията във Великобритания. Тук термин като афробританец няма. Може да се използва термина черен, но е за предпочитане да се конкретизира.
Като пример ще дам предаването "Question time" по BBC миналата седмица, когато за първи път гостуваше шефа на английските националисти Ник Грифин. Та за това и дебата се водеше основно около това кой черен, кой бял и т.н. /между другото предаването е било с 3 пъти по-голяма гледаемост от обикновенно/. И естествено всички, освен този Ник Грифин, защитаваха културното разнообразие и малцинствата.

Т
а мисълта ми е че както министъра на правосъдието /лейбърист/ си защитаваше негрите, използва за част от тях думата afrocaribean. При това една ядосана негърка от залата надигна заплашително глас към своя защитник и започна да го порицава, че правилно било да казва african caribean, а не afro caribean.

Е
как в такива условия искаме хора като Ник Грифин да не им расте подкрепата до над 20% /каквато е в момента след дебата/? Хора като него виреят не заради това, че белите били големи расисти, а защото от много борба срещу дискриминацията се получава обратна дискриминация. А това е актуално и за България, защото подобен процес, макар и с по-малка сила, тече и у нас. И точно от овладяването на тази тенденция зависи националистите да получат по-малко подкрепа за шантавите си идеи.




Гласувай:
1



1. анонимен - "чернокож" или &quo...
26.10.2009 21:56
"чернокож" или "черен" не е обидно и може да се използва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054261
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031