Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2009 20:43 - Социологическото съсловие vs. Синята коалиция
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 4302 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2009 12:41


Доста чудни коментари идват след Евроизборите от т. нар. социолози и коментатори.
Само до преди 7 юни се заричаха, че Синята коалиция няма да вкара и един депутат, а то какво стана - двама. Върхът беше Юрий Асланов, който прогнозираше 3% и дори и от националния парламент ги отписваше.
Сега пък, след като вече не могат да пробутват тезите си за невлизане в парламента, социологичаската гилдия се насочи към омаловажаването на резултатите им.

Вече изобилстват коментари от типа - "Синята коалиция достигна върха на потенциала си" или пък класическото "Какви са тези 200 000 гласа в сравнение с митингите през 90-те". Ех, социолози. Ами коментаторите? Ей да знаете, че и те са много лоши хора. Изкараха всичките тези 200 000 човека, че лягат и стават с името Костово. И като коментират все използват термина "костовата коалиция". Все едно с гласът си за Синята коалиция навсякъде в България ще избираме Костов, при положение, че той се е кандидатирал само в един от трите софийски района.

Такива коментари вече са ежедневие. Но пък вчера една социоложка ме втрещи. Там от нейната социологическа агенция са правили екзит полове и са направили профил на избирателя на всяка една партия. И в тези профили нява нищо неочаквано:
Повече от половината от избирателите на БСП са над 60 години и имат главно средно образование, като преобладава женския вот.
Избирателите на ДПС са 80% от селата и най-вече от малцинствата. Повечето им електорат имал най-много основно образование.
Избирателите на ГЕРБ са доста цветни, но основната група са работещите на средна възраст, главно развиващи частен бизнес, като имат равен процент мъже и жени и са равнопоставени в градовете /и малките и големите/, но изостават в селата.
Избирателите на НДСВ са с високо образование и главно жени.
Избирателите на Синята коалиция са с най-голям процент вишисти. Силно се представят основно в столицата и в големите градове.

И тук идва и коментара на въпросната социоложка. Тя казва така: "Електората на Синята коалиция е главно в София - 40%, докато 2/3 от избирателите на ГЕРБ са от страната".
Значи прочетете и осмислете още веднъж какво казва дамата. Първо да видим защо го казва. По този начин може да се обезуражи електората на Синята коалиция извън София да гласува за тях - поради слабото им присъствие. От друга страна така формулираното от нея изречение иска да покаже колко по-добре седи в страната ГЕРБ /като процентно съотношение от електората си/ от Синята коалиция.
Добре де, но да видим какво значат думите й.
40% от електората на Синята коалиция бил в София. Това значи, че на страната се падат останалите 60%.
2/3 от избирателите на ГЕРБ били от страната. Това са 66%. Следователно останалите 34% от грасоподавателите на ГЕРБ са от София.
Я вижте сега процентното съотношение. Не ви ли се струва прекалено близко за да може това изречение да се води чисто пропагандно:
"Електората на Синята коалиция е главно в София - 40%, докато 2/3 от избирателите на ГЕРБ са от страната".

Ето такива работи стават в станата тия дни. И те са насочени главно срещу две цели - Синята коалиция и ГЕРБ. А като се има предвид от кой са насочвани - ДПС-БСП - все повече се убеждавам да подкрепя пропорционално Синята коалиция с водач Димо Гяуров и мажоритарно - Менда Стоянова от ГЕРБ /в Пловдив-град/.



Гласувай:
0



1. haralanov - ГЕРБ и БСП ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО
22.06.2009 20:47
Номерът отпреди Четири Години ще бъде повторен.Веднъж отработен от НДСВ,той ще проработи и Втори път с ГЕРБ.Не бъдете наивен!Гласувайте смело За СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!Поздрави!
цитирай
2. tirith - До haralanov
22.06.2009 21:13
Случаят е друг. Тогава БСП имаше над 30%, а НДСВ под 20%. Сега ГЕРБ ще поведе убедително с най-малко 10% преднина и е най-вероятно да има дясно правителство.
А относно гласуването - пропорционално подкрепям Синята коалиция. Мажоритарно обаче влиза само един депутат и няма преразпределение на гласовете. Специално за Пловдив-град, а и за по-голяма част от България, основните претенденти са кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Глас за някой друг просто би отишъл на вятъра. За това е по-добре да се подкрепи кандидата на ГЕРБ.
А Синята коалиция има шанс за мажоритарно място само в два района и те са двата софийски, където водят Костов и Мартин. Там има смисъл да се гласува мажоритарно за Синята коалиция. Но на другите места това само ще доведе до по-голям шанс за кандидатите на БСП.
P.S. Единствено в Монтана може също да се гласува за някой различен от ГЕРБ и БСП, който има голям шанс да влезе - Борислав Великов. Не че някой от Монтана ще прочете това, но ще е добре него да го изберат мажоритарно вместо тамошните БСП и ГЕРБ.
цитирай
3. анонимен - СИНЯТА КОАЛИЦИЯ
23.06.2009 10:36
Смятам, че синята коалиция ще подобри значително резултата си от евроизборите. Познавам много хора, които тогава не гласуваха, а сега ще го направят! ГЕРБ след време ще се разпадне както стана с НДСВ и много от членовете му ще се прелеят към СИНИТЕ ! УСПЕХ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!
цитирай
4. анонимен - За да се получат повече шансове за ...
23.06.2009 11:16
За да се получат повече шансове за опозицията, привържениците на синятя коалиция по добре гласуват по следния начин:
пропорционално за Синята коалиция ,а мажоритарно за ГЕРБ.В противен случай мажоритарния вот ще се спечели от чугунените глави на БСП ,защото няма да има балотаж и ще спечели този който има най много гласове /БСП и ДПС вече са се разбрали за това кой кого да подкрепи в даден мажоритарен район, а ГЕРБ И Сината коалиция, не - и така ще се размият %-тите им и ще са по малко поотделно от на БСП, ако ще и сумарно да са повече/
цитирай
5. анонимен - Всичко хубаво на този свят е СИНЬО
23.06.2009 11:36
Хайде - синята лавина! - Всичко хубаво на този свят е СИНЬО ! Успех - в името на децата на България !
цитирай
6. анонимен - prost narod-slaba darjava!Mnogo ...
23.06.2009 12:23
prost narod-slaba darjava!Mnogo aktualno!Ne znam prosti li sme,tesnogradi,maloumni...Noo,brat mi jivee v Igladia i kazva,che nie jiveem v ABSURDISTAN!Komunizmat i iasliamat-ooo,da-te mogat da pogubiat sveta!Vinagi SDS!
цитирай
7. анонимен - Sinqta koaliciq
23.06.2009 12:53
Chovekyt si go e napisal qsno....za koq partiq, kakvi hora glasuvat....estestveno, che po obrazovanite shte glasuvat za Sinqta koaliciq. Tose iska malko da se zamislish...ne samo da chakash 20lv da ti dadat i da idesh da pusnesh hartiikata...Umnite hora znaqt, che glasuvaneto za BSP e pokushenie sreshtu bydeshteto. Az shte si glasuvam s biuletina 19 za Sinite... pone da znam, che isboryt mi e bil pravilen i nepodkupen
цитирай
8. анонимен - Синята коалиция Ви кани на ...
23.06.2009 16:21



Синята коалиция Ви кани на среща на лидерите на Синята коалиция и кандидатите за народни представители от 17 МИР със симпатизантите на Синята идея в гр.Асеновград.

Срещата ще се състои на 25.06.2009 (четвъртък) от 17:30 часа в гр. Асеновград пред читалище "Родолюбие".

Певци, които ще вземат участие: танцов състав ЕРИКА и група SoundBleed.

Спецялни гости: Надежда Михаилова, Йордан Бакалов, Даниела Желязкова, Емил Кабаиванов и др.
цитирай
9. анонимен - МОГА САМО ДА ВЪЗКЛИКНА :
23.06.2009 17:43
БОЙКО, БЪДИ МЪЖ И НА ДУМАТА СИ ДРЪЖ !!!
Колкото до социалистическите проучвания, всичко вече е пълна боза. Започва да се стига до там, че самите полито - социо - антропо и всякакви -ЛОЗИ вече са изпаднали в патологичен делириум. До изборите ще изпаднат в амок. Истината обаче е в ръцете на избирателите , а не на така наречените гласоп/р/одаватели. Дано синята идея отново вдъхнови истинските избиратели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2061819
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930