Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 15:40 - Защо ще гласувам за Синята коалиция
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 6135 Коментари: 26 Гласове:
0



В този пост няма да пиша за политическите борби, а ще сравня програмите на партиите и с какво Синята коалиция е по-добра от другите:

Икономическа политика:
Като цяло е доста добра. Съсредоточава се в намаляване на процента на БВП преразпределян през държавата, като за да се постигне се намаляват данъци, свива се бюрокрацията, закриватсе ресурсоемки, но безсмислени министерства като това на Бедствията и Авариите, на Държавната администрация, на Европейската интеграция... а техните функции се пренасочват към други министерства и агенции. Как се постига това?

- Намаляване на ДДС и по-бързото му възстановяване /така се освобождава ресурс за бизнеса и се изсветлява икономиката/
- Без ДДС за първи имот на семейство /за насърчаване на жилищния пазар и за улеснение на семействата/
- Намаляване на осигурителната тежест с 10 пункта. Така ще се повиши събираемостта, ще се изсветли икономиката и ще остават повече пари в хората и бизнеса. При това се предвижда възстановяване на необлагаемия минимум....

Какви са предложенията на БСП в тази област:
Запазване на ДДС, увеличение с 2-3 пункта на осигуровките, премахване на плоския данък...
Срещу това, като облаги, те предлагат парите, получени от данъкоплатците, да се изсипват пак в неефективните министерства и в обръчите от фирми.

А Синята коалиция предвижда тези пари да останат при вас и вие да си решавате за какво да ги ползвате. БСП пък индиректно ви казват, че вие не може да си боравите с парите и те ще ги преразпределят както сметнат за добре вместо вас. Вас кое ви устройва повече?

Закон и ред:
Програмата на Синята коалиция предвижда доста мерки и в тази област.

- Избор на Главния прокурор от Народното събрание с 2/3 от гласовете.
- По-кратък мандат за главния прокурор и за председателите на съдилищата и ВАС.
- Специални парламентарни комисии с равно участие на всички партии за контрол на МВР и ДАНС
- Специални съдилища за извършили престъпление магистрати.
- Подобряване на наказателните мерки и на пробацията.
- Система за контрол за изпълнение на задълженията.
- Структурни промени в МВР и ДАНС и специална система за борба с корупцията включваща и вестната администрация....
Няма какво да разяснявам защо точно са добри тези и много други предложения от програмата им, защото сами говорят за себе си.

А какво предлага БСП:
Избор на Главен прокурор на тъмно и без гласуване /камо ли с подкрепата на 2/3 от НС/. Удължени мандати на назначените в съдилищата и прокуратурата "наши хора". Без съдебни процеси за провинили се магистрати. Безконтролно съществуване на МВР и ДАНС и използването им за политически поръчки /делата Галерия, неразсекретеното Лиани, затворените сайтове, битите журналисти.../
Сами виждате в какво положение сме сега.

Природа и туризъм:

- Забрана на подмяна на предназначението на земеделски земи и гори.
- Стимулиране на поливното земеделие и поощряване на използването на геотермални води.
- Правителствена реклама за еко и балнеоложкия туризъм.
- Максимално залесяване на страната...

Здравеопазване:
Възстановяване на доверието в солидарната система чрез принципа: "Задължително=солидарност, доброволно=конкуренция"

- Разбиване на вредния монопол на здравната каса.
- Въвеждане на "втори стълб" в здравното осигуряване с конкуриращи се фондове.
- Без лимитиран достъп до болнична помощ - всеки нуждаещ се гражданин ще има гарантиран достъп до здравни грижи.
- Премахване на акредитацията наболниците, като се заменя с независим одит.
- Възможност за приватизация на болници, без да се допуска в приватизационния договор тяхното закриване.

Има още доста предложения във всички области - образование, земеделие, движение на хора и капитали, борба с организираната престъпност, ефективна децентрализация, ефективен социален модел, България - надеждан партньор на ЕС, силна европейска политика съобразена с позициите на най-голямата и влиятелна партия в Европа ЕНП...

Предимствата наистина са много. И който е чел тази програма и програмите на другите партии не вярвам да каже, че има по-добра.
Ясно е че няма да може да се изпълни цялата дори и да бяха сами във властта, а сега, когато ще трябва да управляват с ГЕРБ, вероятността още намалява. Хубавото е поне, че някои от нещата в програмата на Синята коалиция ги има и в програмата на ГЕРБ.
Няма да обсъждам колко бил лош Костов, какво откраднал, какво подарил, колко стари муцуни имало. Каквото е могъл човека - направил го е преди 10 години. Пък и няма той да управлява де. Ще си стои в НС Но там /в Синята коалиция/, особенно кадрите за управление и тези които са правили програмата, са главно млади и не са участвали в управлението 1997-2001. Някои от тях още са били ученици тогва. Това е и още една от причините, заради които ще гласувам за тях.
Пък и както и да е. И 1/3 от нещата да се случат /а те не са от типа - обещаваме ви че ще ви оправим за 800 дни или ви обещаваме 1000 евро заплата. Не. Мерките им са реалистични и повечето от тях не изискват финансов ресурс, а само гласуване в Парламента/ нещата ще тръгнат много по-добре.
Пък и да не забравяме, че щом Синята коалиция е във властта ДПС-БСП няма да е там. Това само по себе си е едно добро начало.

И така - първият тур ще е тази Неделя - да не забравите - №11.
Време е!

http://www.sds.bg/public/files/publications/822/126.pdf  /това е програмата. Препоръчвам и на подкрепящите и на неподкрепящите да я прочетат цялостно и след това да коментират/.



Гласувай:
0



1. drugi - а смяташ ли, че си заслужава да гл...
02.06.2009 15:43
а смяташ ли, че си заслужава да гласуваш за някой, който крие какво е изповеданието му.
цитирай
2. tirith - Стига с тези дребни работи
02.06.2009 15:51
Наистина. Мартин Димитров е много добър като икономист. И мен това ме интересува. Ако ще да е сатанист, гей със садо-мазо наклонности, но да управлява икономиката на държавата както трябва и да намали осигуровките. Това ме итнересува.

Както се казва - всеки си има кирливи ризи. Не гласувам за тях, защото много ги харесвам като хора. Ако тръгнеш да гледаш това кой какъв е - най накрая за никой няма да гласуваш. Гледай най-малкото зло - кой предлага по-добри работи. Така ще има и по-голям шанс да стане нещо по-добро.
цитирай
3. veselaj - tirith, точно така. Крайно време е ...
02.06.2009 16:00
tirith, точно така. Крайно време е да избираме управляващи, които са кадърни.
цитирай
4. drugi - проблемът е, че аз не мога да имам ...
02.06.2009 16:12
проблемът е, че аз не мога да имам доверие на хора, които са кадърни само за себе си.
гласувах за СДС и после ги "благославях"
Повече няма да допусна тази грешка.

цитирай
5. veselaj - drugi, зависи какво си очаквал. ...
02.06.2009 16:26
drugi, зависи какво си очаквал. Никога не са обещавали "светло бъдеще", напротив. Лошото е, че всички очакват нещата да станат ей така, без те да си мръднат пръста. Единствено при СДС държавата вървеше напред, макар и по-бавно, отколкото ми се искаше. Но при всички други тръгва назад.
цитирай
6. tirith - До drugi
02.06.2009 16:26
Изборът си е твой. Дано поне да гласуваш. Ясно е поне че няма да е за ДПС-БСП.
цитирай
7. drugi - Гласувал съм и винаги ще гласувам. ...
02.06.2009 16:58
Гласувал съм и винаги ще гласувам.
Veselaj, в моя град ръководството на СДС дойде и постави начело не тези, които искахме, а най-големите аферисти. Отгоре ни казаха да не се притесняваме - всичко ще е под техен контрол. Явно, че всичката дивотия и разграбване беше под сериозен контрол. Ела да ги видиш сега тогавашните СДС-ари.
По това време имахме и син кмет, който толкова сериозно се постара, че после няколко месеца нямаше ток по улиците. Срам и позор.
Не мога да вярвам на синята коалиция, при положение, че повечето са стари политици. Нали знаеш: Нов бардак със стари курви не става.
А по отношение на Мартин Димитров, може да е добър икономист, но за да си добър управляващ се иска и твърдост и ред други качество, които той (поне засега) не загатва да има.
И като прибавим факта, че е протестант (в което няма нощо лошо), а укрива този факт, с цел да не загуби от гласовете на православните, мисля че мотивацията ми да не гласувам за сините е повече от добре мотивирана.
И не забравяйте, че последните два пъти (президентските и местните избори). когато СДС се сдушиха с Костов, претърпяха ужасяващи провали. Не вярвамс ега да е различно.
цитирай
8. drugi - Между другото, Пловдив, един пр...
02.06.2009 17:05
Между другото, Пловдив, един прекрасен град, за който съм писал няколко пъти и който е синя крепост от много време е в не много добро състояние именно заради незаинтересованата си администрация, назначена от сините.
цитирай
9. veselaj - drugi,
02.06.2009 17:43
Аз съм съгласна, но само донякъде. Не забравяй, че и Радонов и Юруков се правеха на сини. Но въпреки всичко, в сравнение с останалите са направо "цвете за мирисане". кажи ми при кое друго управление е по-добре. Колкото до "новите курви и новия бардак" - хайде стига сме правили бардаци. На тоя принцип половината от хората гласуваха за царя. Резултатът го знаем.
цитирай
10. анонимен - ПО-МАЛКО ЛОША
02.06.2009 18:28
МОЖЕ БИ синята коалиция да е ПО-МАЛКО ЛОША, от червената, но разликата не е достатъчна за да ме мотивира...В края на крайщата и сини и червени са от една коалиция - на крадците и гаднярите...
цитирай
11. анонимен - do mnogo 4ervenata drugi
02.06.2009 19:38
kolkoto i da se opitva6 da bade6 bezzvetna ot vsqka tvoqa duma se lee 4ervena pomiqa.Na gr6en blog si
4ervena zvezdo Idi da promiva6 glavite na tvoite 4erveni kradzi i gadnqri
цитирай
12. анонимен - Десните са новите чорбаджии
02.06.2009 20:37
Сините са десни, а именно десните доведоха България до това състояние.Те служат на външни интереси и парите за това слугинство идват именно от далаверите им, които Европа мълчаливо подминава. Очебиен пример са имотите на Кобурготски.
БСП също са десни, при това безкрайно алчни и обиграни.
За ДПС няма какво да говорим - турците трябва да бъдат изгонени и то показателно - за назидание на всички.
Внимавайте за кого ще гласувате - човекът трябва да е преди всичко честен.
цитирай
13. анонимен - ДАЛИ .....
02.06.2009 21:32
" СИНИТЕ" не могат с регистрацията на партията си да се оправят, с държавата как ли ще стане ?????
цитирай
14. анонимен - do 4ervenite anonimkovzi
02.06.2009 21:41
vie ste tazi intrigantska pasmina koiato osven s laji, izmami i nasilie ne moje ina4e da upravlqva hora ne se ostavqite da vi izlazat OTNOVO 4ervenite bokluzi,otrpkite na istoriqta.
цитирай
15. tirith - " СИНИТЕ" не могат с р...
02.06.2009 21:52
" СИНИТЕ" не могат с регистрацията на партията си да се оправят, с държавата как ли ще стане ?????"

Регистрацията си я направиха вече. И то ВЪПРЕКИ членовете на ЦИК от БСП-ДПС и компания. Все пак поне до ВАС все още не е достигнала дългата ръка на комунистите.
А пък оспорванията на Юруков не ги брой като проблем - той вече официално е изключен и решението на ВАС постанови, че няма власт над СДС. И неговия опит за преврат и спъване на десните не успя.
Поне даде нагледен пример колко ги е страх БСП-ДПС та да си използват козовете с вътрешните хора още преди изборите.

А и добра новина от днес: по последни социологически проучвания Синята коалиция увеличава процента си и все повече приближава АТАКА и ДПС.
За ДПС не вярвам, те имат доста скрити козове, но АТАКА може да ги минем при една добра активност.

Както се казва - Време е!
цитирай
16. анонимен - синият популизъм
02.06.2009 21:55
Гледам новите рекламки.. 2010 г. СДС на власт - Това си е "научно - фантастичен" филм... Стъпи и омръзнали до безкрай обещания - ще намалим ДДС, ще намалим днък печалба и т.н. После Мартин Димитров бил добър икономист. Е откъде г-н Димитров ще дойдат пари в бюджета? Не може само да се намаляват приходните пера... Но да не ви обяснявам. Аз няма Да гласувам за СДС. (няма да гласувам и за БСП де...)
цитирай
17. анонимен - Уважаеми негласуващи!
02.06.2009 22:03
Ето ви една идея защо да гласувате!
На сегашното управляващо мнозинство явно Европа не иска да дава никакви пари и България губи милиарди от това! Все ви е едно кой ще ви управлява, но вероятността да отблокират еврофондовете при друго управление е много по-голяма. Половината от тези пари да отидат на правилните места и ефекта ще е поразителен. Но за целта трябва да се измете БСП-ДПС върхушката!!
Еее, като толкова ви е гнус от всички участници в изборите - пуснете бюлетина с псувня или квото там ви харесва. Това е глас против ДПС - как не го разбирате.
Аз имам много по смислени причини да гласувам, но като гледам колко догматичност има в писанията ви - вие няма да ги разберете, а тази е проста и абсолютно логична. Да - и тя може да се обори с абсурдизми, но тогава наистина сте неспасяеми!
цитирай
18. tirith - До №16
02.06.2009 22:13
Явно всяко добра мярка за теб е популизъм. Ако малко разбираше от икономика и беше прочел както трябва поста ми щеше да разбереш от къде ще дойдат. Сега ще ти обясня на кратко.

Намаляването на данъците автоматично ходи до по-високата им събираемост. Типичен пример е корпоративния данък, който слава богу НДСВ прокара въпреки БСП. Депутати от БСП се изказвахе, че с това повече от двойно намаление щяло да засегне бюджета и държавата едва ли не да фалира. Е, резултата беше даже и покачване на приходите от този данък. На това му се казва изсветляване на икономиката и е нормален процес при намаление на данъците.
Разбира се сме в период на криза и въпреки повишаването на събираемостта приходите от осигуровки и ДДС ще се свият. Това означава по-малко пари взети от данъкоплатците - тоест ние.
Компенсират се с намаляване на преразпределението и на бюрокрацията.

Може би знаеш, че в нашата администрация много министерства и агенции си припокриват функциите. За това от Синята коалиция предлагат намаление на бюрокрацията и закриване на абсолютно ненужни министерства, които гълтат стотици милиони, като например това на Бедствията и Авариите, на Държавната администрация, на Европейската интеграция...
В същото време се намаляват и агенциите. Спира се практиката всеки министър да има десетки зам. министри, всеки с по няколкочленен екип и т.н.
Тези мерки могат да спестят ПОНЕ милиард.
Като добавим и размразяване на еврофондовете. Това ще спре финансирането на магистрали и пътища от държавния бюджет и ще се икономисат още доста пари.

Та за това и предложенията им не са популизам, а са реални.
И аз ти го казвам не като партиен фен. Реших да гласувам за тях чак когато видях програмата им. Преди това имах колебания.

Просто гледам реално на нещата, без да издребнявам за това кой какъв е бил, какво е направил, на кой Бог се кланя и т.н.
цитирай
19. анонимен - Не на синята коалиция!
03.06.2009 14:14
Управляваха ни 2 пъти и станаха национални предатели 2 пъти. Време е за Атака. Всичко друго е брътвежи и простотии.
цитирай
20. gothic - 19. анонимен,
03.06.2009 14:56
а ти от партия с лидер, който при учредяването на НДСВ висеше отвън като псе нещо друго ли очакваш?
цитирай
21. анонимен - zashto niama da glasuvam
03.06.2009 15:27
http://www.youtube.com/watch?v=bIt8CZlytxI
цитирай
22. анонимен - ???
04.06.2009 00:01
брей... как така БСП, ще махне плоския данък, когато точно те го въведоха?!!!

Практиката показва, че плосък данък имат само страните, които са зле развити... Германия, Франция, Холандия, Белгия всичките имат прогресивен данък... В Германия данъчнно осигурителната тежест без ДДС е близо до 40%...



Нито една политическа партия не предлага РЕАЛНО спиране на заменките под каквато и да е форма, включително спиране на промяната на предназначението на земеделските земи....
Автора на Блога е или некомпетентен, или неграмотен, или платен...
цитирай
23. анонимен - ...
04.06.2009 00:03
Жалък Костовист... ако имаше някой, който предлагаше, спиране на унищожаването на Българската природа отдавна да гласувам само за него! Такива няма... надеждата ми е в Зелените, но не знам дали мога да им се доверя...
цитирай
24. tirith - До последните два коментара
04.06.2009 09:30
Първо да обърнем внимание на №22 - анонимен естествено.
Явно си точно това, за което ме обвиняваш - некомпетентен. И то не само в политическите, но и в икономическите въпроси.
Плоския данък го въведе НДСВ. И то се въведе въз основа на компромиси в Тройната коалиция. БСП винаги е било против плоския данък. По времето на въвеждането всички видни бесепари се изредиха да казват колко антисоциален бил, колко бил лош и т.н. В край на сметка го гласуваха заради повелята на партията - да умилостивят по онова време НДСВ да не се разпадне правителството им.
А пък за това как ще го отменят не съм го казвал аз. Това е един от приоритетите им в новата им програма. И лично Станишев го е отбелязвал.

Що се отнася до това, че плоския данък е въведен в по-малко развитите европейски страни. Да, така е. Само че това е причината. Че не са достатъчно развити. Данъка се прилага успешно в цяла Източна Европа и целта му е икономиката да се развива по-бързо за да се гони Запада. А пък на Запад всичко е вече изградено и там могат да си позволят да имат по-социална държава с повече данъци. На тях не им трябва да привличат нови производства и т.н. Това нещо всеки икономист ще ти го каже.

Та следващия път като се изказваш първо - не бъди анонимен - създава се впечатление за страхливост и второ - изказвай се само ако си достатъчно подготвен за да не ставаш за смях.

До №23. Не съм Костовист драги. По-скоро не сам антикостовист. Аз съм само против комунистите и който предлага премахването им от властта и след това добри управленски мерки - го подкрепям.
И ако още се колебаеш - гласувай - ако изборът ти е Зелените - поздравления. Не забравяй все пак да гласуваш.
цитирай
25. анонимен - Браво!
04.06.2009 10:51
Имам усещането, че всичките 50 члена на синята коалиция ежедневно и безпощадно пълнят интернет пространството с глупости, в които никой не вярва. да не забравяме все пак защо дойде на власт тройната коалиция. ЗАЩОТО НА НАРОДА МУ БЕШЕ ПИСНАЛО ОТ СИНИ ГЛУПОСТИ.

п.с. дано ви плащат добре
цитирай
26. tirith - "п. с. дано ви плащат добре...
04.06.2009 23:38
"п.с. дано ви плащат добре"

Добре е така нали. Като не можеш да кажеш нищо като смислен аргумент идваш на въпроса за плащането. Обаче не Синята коалиция е тази с парите и платените реклами. Обаче продължаваме да сме анонимни критиците, а? Аз като пиша - си отговаряв с името. Ако искаш ела да ти обясня дали ми плащат.
По скоро може да се усъмни човек че на вас ви плащат като сте такива анонимковци. Казвам само "може". Иначе сигурно е от комунизъм.
Също така да те уведомя, че не съм член на нито една политическа партия. А потенциала на Синята коалиция дали ще се измерва с 50 човека или с доста повече - ще видиш след 3 дни. Ако беше си дал име, блог и т.н. можехме тогава да обсъдим резултата.
Айде със здраве и пак казвам - като се обаждате поне давайте контрааргументи на това което аз съм писал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2063207
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930