Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 00:00 - Земетресението в Напред, Янето и окрупняването на дясното
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2009 00:30


"При земетресение от 8% по скалата БСП-ДПС-РЗС, "Напред" се напука. Отчупи се малка част от фасадата - "Лидер".

От движението са "благодарни" на природното явление Yaneto, че разтресе в момента, когато все още не се бяха нанесли всички съкооператори. Щетите по Движението са само материални и напълно преодолими.

ВМРО, ЗНС и Гергьовден продължаваме напред", прессъобщение от "Гергьовден".

Не съм от феновете на Напред и не смятам да гласувам за тях, но прессъобщението определено е оригинално и донякъде вярно.
Първото вярно нещо е че въпреки гласовете, които Ковачки щеше да купи, сегашният формат на Напред стои много по-добре. Оттърваха се от политическите игри на мръсния бизнес и изчистиха името си от обслужващата само близкия до властта - Ковачки. Въпреки това им е пределно ясно, че като коалиция никога няма да влязат в парламента, заради 8%-ния праг. За това и те имат два варианта за влизане в парламента.
Първият е да се явят с регистрацията на ВМРО и да атакуват 4%-ния праг. Обаче и досега с Лидер социолозите им даваха не повече от 3%. Разбира се ако се привлекат и други партии под шапката на ВМРО и се прави усилена кампания - може и да успеят.
Вторият вариант обаче им гарантира сигурно влизане в парламента и е по-добър.
Все пак се оказа, че не всички срамни предложения на РЗС бяха приети. Така сега не се добавя по един процент допълнителна бариера за всяка от партиите от коалициите - колкото и партии да са вътре - процента си остава 8. Разбира се това не беше отхвърлено от БСП и ДПС от добро сърце и за "благото на народа". Просто при това правило БСП, която се явява във формат Коалиция за България заедно с доста на брой партии-фантоми, трябваше да преодолее около 20% бариера - нещо доста несигурно според социологическите проучвания.
Та поради това стечение на обстоятелствата Напред може да даде пълен напред към "Синята Коалиция". Дори и по сегашните социологически проучвания тя събира 8%, а като се има предвид колко винаги се ощетяват СДС и ДСБ от социолозите /през 2005 социолозите казваха, че ДСБ няма да прескочи 4% бариера, а взе около 7%/ можем да бъдем сигурни, че подкрепата за нея в момента е минимум 10-12%. Освен това се водят разговори и с други формации за присъединяване, като БЗНС на Мозер и Новото Време, които ще привлекат нови гласове, а Новото Време е известно с това как винаги прави най-добрите кампании и може много да допринесе на коалицията и от тази гледна точка.
Шанса на Напред да влязат в "Синята Коалиция" не само, че автоматично ще принесе техните 2-3%, но и ще окрупни дясното и ще се създаде така желаното широко дясно обединение, което ще привлече нерешилите за кого да гласуват и част от заблудените по Яне. Така може да се стигне и до резултат от над 15%. И тогава вече ще са истински коалиционен партньор на ГЕРБ. Това разбира се са вероятности, но се надявам да се осъществят.

Какво още ми хареса в прессъобщението. Характеризирена на Yaneto като природно явление. А той си е такъв. Стихийно се появява навсякъде, изнася корупционна информация бързо като вихрушка, рейтингът му расте като лавина, а дейстията му по изборният закон действат като мощно земетресение на процесите в дясно. Лошото е че не впрегна своя потенциал за да се включи в "Синята Коалиция" и да я изстреля още по-напред, а точно обратното - започна процес на отцепване, собствена парламентарна група и самостоятелно явяване на изборите. Добре де, ама защо вместо да влиза сам с 4-5% като можеше да помогне за достигане с комплексни усилия на дясното до 20%.
Но както всяка друга стихия и стихията Yaneto си има и положителни страни. Със сигурност ще помогне с участието си в следващото управление и не отричам качествата му и идеята му за консервативна партия. Също така и бариерата от 8% ще помогне по някакъв начин за окрупняване на дясното около оста СДС-ДСБ и избягването на загуба на гласове, пък и за привличане на нови.
Това разбира се зависи от СДС-ДСБ на първо място и от желанието на другите партии и Напред да се включат в нещо смислено и влизащо в парламента от друга страна.



Тагове:   напред,   бариера,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2063185
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930