Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 15:47 - Перфектната буря в Европа
Автор: tirith Категория: Новини   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2009 16:30


Според икономическия анализатор на британския Times Анатолий Калетски проблемите, пред които е изправена еврозоната, са далеч по-сериозни от тези във Великобритания.

За пример в това отношение той посочва затрудненията на ирландския финансов министър Брайън Ленихан, който във вторник обяви втора спешна ревизия за последните шест месеца на бюджета на ирландското правителство, включваща налагане на драстични данъчни увеличения, намаляване на пенсиите и заплатите в страната със засега най-големия бюджетен дефицит в еврозоната.

А в Гърция положението не е много по-различно, след като суверенният кредитен рейтинг на страната беше намален до предпоследното ниво на инвестиционната скала, което даде основания на германското списание Стърн да заяви вчера, че Гърция се приближава до ръба на фалита.

В Испания икономиката и банковата система са под сериозен натиск, от растящата безработица и срива в сектора на жилищното строителство.

В същото време в Германия, чиито експорт намаля с близо една трета на годишна база финансовият министър Пеер Щайнбрюк се похвали с триумфа на рейнския социално-пазарен модел над англосаксонския капитализъм.

Според Калетски Европа, дори повече от Америка и Англия, е във вихъра на глобалната финансова буря и ако света пострада от друг удар през идните месеци, сравним с банкрута на Lehman, тo той най-вероятно ще включва криза в еврозоната. Възможно е Европа, чиито най-големи икономики - Германия, Франция и Италия - никога не се преминавали през англосаксонския жилищен и кредитен бум да пострадат повече, отколкото Великобритания или САЩ.
 

Еврозоната е изправена пред три заплахи по-сериозни  от всички в САЩ или във Великобритания: крайната уязвимостта на икономиката на Германия, заради спада на износа, финансовата нестабилност в Източна Европа и нарастващото напрежение между ядрото и периферията на валутния съюз.

А Калетски смята, че е на лице зловеща възможност до общите избори в Германия на 27 септември, тези три отделни, но взаимно подкрепящи се опасности да се съчетаят в "перфектна буря".

Рецесията удари Германия много по-зле, отколкото всяка друга голяма икономика, освен Япония. Нейният БВП на годишна база намаля с 8.2 на сто през четвъртото тримесечие, в сравнение с 6 на сто спад в Обединеното кралство.

ОИСР прогнозира, по-нататъшно свиване на икономиката на Германия с 9.6 на сто през първото тримесечие, в сравнение с 5.4 на сто във Великобритания. Германия се очаква да има най-висока безработица в Г-7 до 2010 г.

Германия се фокусира върху износа и това се оказа слабост в условията на криза. Нейните автомобили и инвестиционни стоки са понесли дори повече поражения от рецесията от финансовите услуги и другите продукти, основани на знанието.

А еврото дължи своята конкурентоспособност на Германия и на бързо нарастващите експортни пазари в периферията на ЕС - Испания, Ирландия, Централна Европа и Русия.

Калетски счита, че разчитайки на експорта Германия се е изложила на цикличните движения във Великобритания, САЩ и другите страни от еврозоната.

В същото време, през последните десет години Унгария, Румъния, България и балтийските държави са разчитали на чужди заеми и инвестиции в много по-голяма степен в сравнение с Тайланд, Индонезия и други азиатски държави, които преминаха през тежка криза през 1990-те години.

Отгоре на всичко, много голяма част от тези заеми са в чужди валути - 70 на сто от ипотеките и колите в Унгария са купени със заеми в евро и швейцарски франкове.

По този начин рязко покачване на еврото срещу местните валути ще докара много домакинства и фирми до несъстоятелност. Поради тази причина много държави в ЦИЕ търсят подкрепа от МВФ, за да защитят своите валути и реагираха  с радост на увеличението на средствата за фонда, договорено през миналата седмица от Г20.

Но намесата на МВФ обикновено обезценява местните валути, както се случи във водещите азиатски и латиноамерикански страни.

Според Калетски е трудно да се разбере защо Китай, Индия и Бразилия, трябва да се съгласят на радикално различни правила от тези за европейските кредитополучатели на фонда.
 

И така стигаме и до третата уязвимост: напрежението в еврозоната. Докато финансовите условия в страните от Централна Европа днес са по-лоши, отколкото в Азия през 1990те, европейците имат едно огромно предимство. Те могат да разчитат на богат чичо - германския данъкоплатец, проблемът според Калетски е дали той ще поиска да плати за спасението им, особено с оглед на ситуацията в самата Германия.

Въпреки това анализаторът счита, че Германия почти със сигурност ще предложи поддръжка, но има опасения доколко това ще парира евентуалното задълбочаване на кризата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2063048
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930