Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2013 17:39 - Българските Пионери
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 4525 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 12.08.2013 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Скорошната статия на The Economist - http://www.economist.com/news/business/21583242-businesspeople-have-become-too-influential-government-cronies-and-capitols - показва глобалната картина на проблема, който поражда проблемите в икономиката и бавното, на някои места и липсващо, излизане от Кризата. Големият бизнес /корпорациите и олигархията/ е с огромно и все по-нарастващо влияние върху политиците, които по презумпция трябва да защитават обществените интереси – интересите на гражданите. Това поражда лобистки закони, огромна корупция и затваря пълният порочен цикъл: капитал и средства за натиск – незаконно и/или неморално придобиване на обществени средства  – инвестиция на придобитото в купуване на активи и медии – акумулиран нов и по-голям капитал и средства за натиск.


Това доведе до буквално блокиране на Конгреса в САЩ, а оттам и блокиране на усилията за изкореняване на лобистките закони
; данъчните закони, които в момента са в полза на корпорациите и супер-богатите, които не плащат дори и базисното ниво на данъчно облагане, което плащат обикновените хора и малкия и среден бизнес, а много под него; и не на последно място – финансовата реформа, регулация и отчетност.

image
image

Общопризнато е от икономистите, че това явление е глобално, а също така и че е основния фактор, който пречи на икономиката да се възстанови, тъй като създава изкуствени монополи/олигополи, намалява конкурентоспособността и като цяло нарушава грубо принципите на свободния пазар, който движи икономиката напред.

През годините мантрата за „заспалият народ“, за безидейността на българите, за липсата на гражданско съзнание беше многократно повтаряна.

Българското общество обаче я опроверга. И това, че само част от българите я опровергаха, докато по-голяма част продължават да са упоени, не е нещо, за което трябва да се притесняваме. Историята е доказала, че революционни промени /не революция/ в обществото се извършват от малцинство индивиди, когато те достигнат критична точка и активна мобилизация за действие. Ако ме питате мен – дори сме повече от достатъчно.

Протестите, организирани от публично проявената тотална неадекватност на плутокрацията и наличието на критичен брой активирани граждански съзнания, още от самото си начало назоваха корена на проблема – олигархичния корумпиран модел, изграден през „Прехода“.

Протести „със смисъл“ е имало и преди, и в други държави. Само че модела, който те следваха е продиктуван от практики от 20 век, а не толкова от 21и. Насилие, агресия, чупене на прозорци, ограбване на магазини… можем да видим тези примери в Гърция, в Бразилия, във Великобритания…
Издръжливостта на нашето надигане е обусловена главно от качествено новата парадигма, която ние заедно създаваме наречена простичко „Мирен протест“ /като естествено даваме отпор, когато ни се отговори с агресия, но не със същата агресия/. Да – от първия ден бяхме сигурни, че ще свалим тези. И да – още от тогава знаехме, че следващите или ще направят нещо истинско или и тях ще ги чака същата съдба. И така, докато не си постигнем целта. В тази област в момента сме пионери в света, като никъде другаде няма така изграден, издръжлив и силен граждански отпор, срещу световния Истински Проблем.

Имахме попадения и в „първото полувреме“, в повечето случаи допуснати от неподготвеността на противниците и неразбирането на тактиката на "нашият отбор". Второто полувреме, което идва скоро и в което противника няма да бъде изненадан от същата игра, обаче е критично – то ще реши мача и в него ще е изключително важно да имаме точни попадения във вратата от близко разстояние, а не обичайните удари „на сляпо“ от центъра на стадиона, с надеждата, че ще стигнат до вратата и вратарят няма да е подготвен.

Мачът още не е свирен, а резервите на противниковия отбор чакат свежи и с нови екипи.



Българите показаха, че има шанс пионерите все пак да победят пионерчетата.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. zaw12929 - ИСТИНА е:. Тръстът за гражданско ...
12.08.2013 20:19
ИСТИНА е: .Тръстът за гражданско общество, разпределил 75 млн. долара до края на 2012 г. за финансиране на български НПО-та, е създаден от група частни американски фондации. Още: .
.Институтът за развитие на публичната среда, чийто директор е Антоанета Цонева е финансиран съответно със 76,500 долара за периода 1 юли 2011 г. – 1 октомври 2012 г. и със 75 000 долара за периода 15 юни 2012 г. – 15 юни 2013 г. по проектите „Граждански дневен ред 2.0” и „Програма за развитие и устойчивост”.
.Фондация "14 февруари", чийто съосновател е Асен Генов, администратор на събитието #ДАНСwithme е получила 79 960 долара от Тръста за гражданско общество- проект „Отговорни политики, прозрачност и неприкосновеност на личния живот в дигиталната среда”.
Това е задкулисието на Антоанета Цонева и Асен Генов- КОИ СА ТЕ:
Антоанета Цонева - директор на института за развитие на публичната среда и
Асен Генов, представен като съосновател на фондация "14 януари".
И двамата активни участници ( и организатори) в протестите. ДВАМАТА, свързани с неправителствени организации, финансирани от американския Тръст за гражданско общество с десетки хиляди долари. И двамата с претенция: ОБЯВЯВАТ: Борят се срещу задкулисието срещу мафията и олигархията на БСП, ДПС, АТАКА. Какво след оставката?! Ето:
БСП е дребнобуржоазна реформистка (немарксистка, нереволюционна) партия, със социалдемократическа идеология и политика има за цел запазване на капитализма чрез непрекъснатото му реформиране. Единствен значим (за сега) представител и защитник на интересите на всички хора, които попадат под обхвата на понятието „народ”, и населяват пространството в ляво от невидимата барикада, която разделя буржоазното общество на две антагонистични части. Точно този й обективен статус вбесява буржоазията и особено нейните кресльовци, всеки път, когато тя посегне към властта.
Олигарсите викат: Изгонете олигарсите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2064710
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930