Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 14:56 - България - Род Айлънд на ЕС
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 24527 Коментари: 19 Гласове:
9

Последна промяна: 16.01.2011 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес видях в The Economist много хубата интерактивна карта /вижте я и вие като цъкнете ТУК/.

В нея се сравнява БВП на всеки един от щатите в САЩ с най-бизкия по стойност реален БВП на страните по света.

image

Така например Калифорния с 38 милиона население произвежда колкото 60 милионна Италия или пък 25 милионен Тексас има БВП съпоставим с 140 милионна Русия.

Интересното в тази интерактивна карта, е и че България присъства на нея. Ние сме с проблизително същия капацитет на икономиката като Род Айлънд. Удивително, но има някои неща, по които си приличаме с него и естествено доста по които се различаваме. Ето ви някои по-интересни от тях. Ще сравня Род Айлън като част от САЩ и България като част от ЕС.

Род Айлънд е най-малкия по територия щат на САЩ.
България пък е най-пренебрегваната /макар и не малка по площ/ държава в ЕС, която не участва във взимането на големите решения главно заради корупцията, престъпността и други балкански простотии.

Род Айлънд е с 1 милион жители, а България е с 7 милиона. Дотук няма прилика обаче...
Населението на САЩ нарастна с 9% за последните 10 години. Род Алънд само с 0.5% - почти намаление, което не е типично за САЩ. В този смисъл Род Айлънд е в една от най-големите демографски кризи на щатско ниво.
България пък е с една от най-големите демографски кризи на междупланетарно ниво, като намалението на популацията на българите в България може да се сравни само с измирането на динозаврите след сблъсъка с метеорита.

В Род Айлънд хората /както всички от САЩ/ са емигранти. В най-голям процент днешните жители на Род Айлънд са наследници на 19% италианци, 19% ирландци, 17% французи, 12% англичани и 9% португалци.
В България пък демографията е скука - главно българи, цигани и турци, но за сметка на това половината от младите не живеят в родината, а са на гурбет в Италия или Англия. Тези които стоят зимата, лятото отиват в иначе бедната Португалия да берат портокали, а по-богатите 10% ходят на екскурзии в Париж и френските Алпи.

image

Род Айлънд е дал на света 2 от ТОП 500те най-големи компании в САЩ и 6 от ТОП 1000.
България пък е дала на света мафия /наркотици, проституция, източване на ДДС и укриване на акцизи.../ в ТОП 10 на Европа и корупция на 1во място в ТОП 27 /ЕС/.

Най-големият сектор в икономиката на Род Айлънд са здравните услуги и свързаните с тях индустрии.
България не отстъпва като има едно от най-високите нива на болници на глава от населението не само в Европа, но и в света, но за сега се е концентрирала само върху бройката.

Втория най-важен сектор за Род Айлънд е туризма, който директно акумулира повече от 10% от БВП на щата.
Туризмът е един от най-важните сектори и за българската икономика като акумулира приблизително същия процент от БВП и дори без да броим печалбите от измамени с имоти и други сделки чужденци, джебчийството, "специалните" тарифи на таксита, ресторанти, обекти... специално за чужнедците и т.н.

Като за финал поне смятам да завърша положително.

Род Айлънд има едни от най-високите данъчни нива в САЩ, докато България е на другия полюс с най-ниските такива в целия ЕС.

Да се надяваме поне, че това, заедно с факта, че трябва да си вземем поуки от другите страни, да ни помогне да заприличаме малко повече на икономиката на Род Айлънд и малко по-малко на сегашната ни стопанска действителност.



Ако ви харесва статията - гласувайте за нея в СВЕЖО от ТУК!


Тагове:   България,   сащ,   ЕС,   БВП,   Род Айлънд,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - Мнение
16.01.2011 15:49
ДРАГИ ПОСЕРКО, явно за 20-те си години не си разбрал, че колкото сами се забиваме в земята, толкова по-зле. Заради ей такива невръстни лайница като тебе, които нищо не помнят, нито знаят, подобни нелепи твърдения, че България била най-нищожната в ЕС звучат силно. Не само, че сме дали много на Европа и света, но и продължаваме да го правим. Не една държава е минала по същия път на неефективно рабореща икономика или демографски сривове. Това не само, че не ни прави нищожни, нещо повече - ние никога няма да бъдем. С подобни статии американците си помпат самочувствието, и то на гърба на останалата част от света с уважавани страни, които не са на някакви си мизерни 224 години и където не се правят музеи на най-големия тиган, поради липса на история. А ние какво правим - само да ни споменат някъде, дори и в негативна светлина скачаме от радост и пляскаме с ръце като някои циганета. Първата ни работа е да се втурнем в подкрепа на забиващите ни аргументи, наместо да знаем добре кои сме, накъде отиваме и че нищо не е идеално. На този хал сме, не защото сме неспособни, а защото сме се оставили да ни превърнат в мекушави мрънкачи. И вместо да си запретнем ръкавите и да работим заедно в положителна насока, ние само повтаряме и натъртваме колко сме били зле. Ами то така не става ! http://rockbul.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/10/02/kakvo-sme-dali-nasveta.407930 Айде със здраве, поздрави от Берлин към Манчестър!
цитирай
2. tirith - -
16.01.2011 16:26
Яко обръщение правиш.
Поздрави Берлин от мен.
цитирай
3. анонимен - Поздрави за мнението
16.01.2011 16:52
Поздрави за мнението от коментар 1ви !
На останалите препоръчвам да не се се ядосвате много на статията, всички сме виждали такива посерковци на улицата, жалко че в нета всички могат да пишат. Същите тия много възхваляват запада и САЩ, но като дойде някой чужденец и две изречения не могат да навържат на английски.
цитирай
4. анонимен - БРАВО НА АВТОРЪТ НА ПЪРВИЯ КОМЕНТАР
16.01.2011 17:02
Поздравления приятелю,
искрено се радвам, че се появяват хора с вдигната глава, които казват нещата както са - българинът не е свободен защото не иска. Дай боже да се увеличаваме, само така можем да се оправим и да изпъдим боклуците, които ни тровят вече много над 20 години!
А до автора на статията - засрами се! Как те слуша главата да бълваш такива глупости? Ако ТИ не си чел нашата история никак няма да сбъркаш ако го направиш!
цитирай
5. анонимен - Регистрация за зелена карта за САЩ
16.01.2011 17:13
http://usavisa.eu - Регистрация за зелена карта за САЩ. Участвайте в лотарията за Зелена Карта на САЩ. По програмата Зелена карта от 1994 година насам за Съединените Щати са заминали над 55 000 Българи и техните семейства!

цитирай
6. tirith - -
16.01.2011 17:37
Интересно как като се говори на маса всички българи се оплакват колко са зле, колко корупция има, как всички бягат в чужбина и всякакви такива верни работи, но пък ако друг им го каже и не дай си боже този друг или е чужденец или сравнява с чужбина и веднага оревават орталъка за това как не е било истина, колко сме си добре и оправдават сегашното окаяно положение на България с безумния аргумент "колко сме дали на света".

Що се отнася до №3 - ела да се срещнем в Мачестър да видим кой ще върже повече изречения /смислени/ на английски.
№4 - каня те на какъвто си пожелаеш исторически спор с мен да видим кой е чел повече история.

И до всички до сега - аз си излизам с името - вие сте анонимни мишоци. Най-лесно е да си смелчага като си анонимен. Дайте по едно име и начин за контакт да направим една дискусийка и да видим с кое точно не се съгласявате в статията.

Това да служи като отговор и на всякакви следващи с "и ний сме дали нещо на света" стил - нямам цял ден да отговарям на всички по отделно.
цитирай
7. анонимен - Мнение
16.01.2011 18:54
ДРАГИ ПАВЕЛЧО, вместо да се рееш в мъглите на Гондор, слез на земята и се опитай да видиш фактите не само от личната си камбанария. Баш безумно си е да твърдиш, че аргумента “и ние сме дали“ е оправдание за сегашното ни състояние. Едното просто няма общо с другото. Приведох го пред твоя аргумент колко сме били нищожни. Това, което ни липсва е реализъм и самочувствие! Не сме такива нито по площ (за Европа сме една средно голяма държава), нито по население, нито по финанси. Това как се управляват, влагат и разпределят е друг въпрос. Шест милиона сме в България, а по света сме два пъти повече (според някои източници извън България сме дори 14 МИЛИОНА, нещо което на мен ми се струва доста реалистично). Едно не могат да проумеят всички, и това е че българите сме отдавна нещо повече от гурбетчии, що се отнася до чужбина. Ние сме навсякъде по света и в по-голямата си част това сме най-младите, интелигентните и способните. Светът отдавна не е това, което беше. Развива се, глобализира се. Звучи като високопарни приказки, но е така, ставаме едно все по-добре свързано глобално село. Какъв е шансът да срещна някой бивш съученик в Берлин от родния си град - ама наистина ей така случайно?! Напълно нормално е като млад индивид човек да пътува, да се образова, да се поокърши, не задължително защото е принуден да търси по-добра перспектива от България. Какъв по-добър начин от пребиваването в чужбина за тая цел, където обикновено няма мама носи, тате меси.. Били сме беряли домати в Португалия... Защо не?? Младите хора (и не само) по цял свят пътуват, ходят, правят какво ли не. И то преди да започнат образованието си.
цитирай
8. анонимен - Мнение
16.01.2011 19:06
Това, което се случва с България е резултат от множество външни фактори. Може и параноично да звучи, но много малко неща стават без въпросната външна режисура. На тебе лично, Тиритчо, бих ти препоръчала да се запознаеш с някои автори като Неста Уебстър, Юрген Граф и други, малко политически книжки да прочетеш. На български! Не защото, аз, ти или очинайко ти не владеел достатъчно добре английски. А като искаш истинска история, запознай се с Ганчо Ценов, може би и Кръстю Мутафчиев, Руси Иванов. Защото парите на Русия ни направиха славяни, парите на Турция ни направиха тюрки и в училище са ни учили и ни учат на бълвоч. Казвам се ХЛЕБАРОВА, междудругото, и не съм си написала името, защото смятам че важното в случая е мнението ми. Не как се казвам и още по-малко защото си мисля, че съм по-смела като съм анонимна. Който се има за мишок, със или без име си е такъв. Освен това тук не сме на маса, Павле, и ВЯРНИТЕ работи се пишат с Е.
цитирай
9. анонимен - Мнение
16.01.2011 20:13
Евала ти, затова, че пишеш статии. Но за това как и какво пишеш, само едно е ясно - имаш още доста хляб да изядеш на МЕЖДУПЛАНЕТАРНО ниво. И колкото са повече такива келеши като теб, които да пишат колко сме зле - толкова по-зле. Дали пък Португалия не е била под валутен борд, или пък Ирландия винаги е цъфтяла и зеленяла? Всичко е в наши ръце и колкото сме повече, които твърдо го вярваме, толкова по-добре. За всичко се иска Търпение, драги! И упоритост. Нищо не е станало от днес за утре.
Ето ти няколко линка с достатъчно материал за размисъл, относно всичко което казах:
http://vaseto.info/books/57.pdf - АЗът на Българите и националните символи
http://tengrianstvo.blogspot.com/ - безписмени ли са траките

http://ziezi.net/
http://www.ziezi.net/cenov.html

http://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=401

http://www.imadrugpat.org/krovatova.pdf

http://www.bolgari.net/istinata_za_bylgariia-f-67.html

http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs

http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/20/.571532

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/06/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-ruskosi-i.573114

http://www.youtube.com/watch?v=EGekjhMi7TA

http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/23/elini-shto-e-to.595068

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/10/18/pazete-se-ot-danaicite-dori-kogato-nosiat-darove-vergilii-se.621705

http://imadrugpat.org/jews-bg.html
http://www.clip4e.com/play_a_ti_gord_li_si.html
http://www.youtube.com/watch?v=p_aNG_4lvhk
http://www.youtube.com/watch?v=cyrD1SHt1PA&NR=1
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/12/23/koleda-pelasgiiskiiat-praznik-na-slynceto.655759
http://www.facebook.com/topic.php?uid=341746070702&topic=15064 - виж темата в Дискусии - Инструкция за действие на тези които инсталираха "комунизма"
ПРЕДИ ДА ПОВЯРВАШ В НЕЩО, НАУЧИ СЕ ДА СЕ СЪМНЯВАШ В НЕГО.
Някои от линковете са по-стойностни от други, никога не вярвай на всяка дума безрезервно! Поздрави.
цитирай
10. анонимен - Добра статия
16.01.2011 21:11
Изпълнена с ирония,но добра.Коментарите обаче нааправо ме втрещиха.
Май вярно всеки 4-ти е клинично луд
цитирай
11. tirith - -
16.01.2011 22:04
Аз пък се чудех вече има ли клинично НЕ луди с тези коментари.
Забелязал съм, че когато напиша нещо добро и положително за България и нейното развитие или ставам "подлога на правителството" или пък бивам заклеймявам, че сме толкова зле че добрите неща, които пиша са глупости.

Сега пък в една иронично-реалистична статия бивам заклеймяван като този, който говори само лошите работи.
Обаче в коментарите не присъства и едно опровергаване на аргументите ми по-горе!

Коментарите са от типа - такива сме ама и други са били така и са се оправяли.

Ами драги госпожи и господа, които фамилиарно ме наричате "Павелчо" и "Тиритчо" без да ме познавате /което си говори и за вашата култура де/, аз къде съм споменал, че няма да се оправяме. Статията не завършва ли с положителната констатация за данъците и с пожеланието да се оправим?
Честно казано като писах главно там ми беше мисълта да не се изхвърлям с нещо много положителното, че да не стана пак "подлогата на властта" или нещо подобно.

Много луд народ по този Интернет.
цитирай
12. hatanasov - ДС...?
16.01.2011 23:31
Не разбрах анонимниците от ДС, с кои от изброените факти не са съгласни?
цитирай
13. анонимен - защо не?
17.01.2011 22:21
Не виждам нищо страшно в текста.Човекът умее да вижда реалността и да я поднася с добра самоирония.Това не означава,че е отчаян или че е "посерко".
цитирай
14. анонимен - Ама добре са ти го казали, че си келеш
18.01.2011 00:40
Ама добре са ти го казали, че си келеш
цитирай
15. анонимен - caveman
18.01.2011 15:15
уахахах, кой от кой по-смешен коментар тука, те от ДС са се затърчали да четат подобни статии, ще си счупят краката направо:Д:Д:Д:Д
цитирай
16. анонимен - искам още
20.01.2011 22:25
очаквам с нетърпение следващата статия за Калифорния и Калофер:)
цитирай
17. анонимен - На хората не им харесва реалността, ...
21.01.2011 00:45
На хората не им харесва реалността, нищо ново под слънцето.
цитирай
18. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
29.01.2012 23:03
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get amazing web traffic using best backlink blast today. We can post your marketing post up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and amazing targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
19. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
07.02.2012 02:35
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
20. анонимен - hi all
15.02.2012 08:41
This is Babulerman.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054317
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031