Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 18:09 - Ислямът в България
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 29134 Коментари: 43 Гласове:
6

Последна промяна: 24.07.2012 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За забрадките, тероризма и агресията...                               
 

Проблемите на мюсюлманите в България нашумяха наскоро покрай поредния протест, този път на 4000 имами и мюсюлмани, пред прозорците на Бойко Борисов.

Един от главните имами на България, който е бил оратор на протеста, редом до легитимния главен мюфтия, е имама на пловдивската Джумая джамия – Кемал Рашид.

image

Във връзка с вълненията в мюсюлманската общност, с наближаващия на 11 Август Рамазан /пости или говеене/ реших да си поговоря с него за темите около исляма, които вълнуват обществото – за забрадките и ролята на жените, за тероризма, за това дали исляма е агресивно религия и т.н.

 

Самата среща

Деня е слънчев. В 10 часа пристигам пред „Джумая” джамия. Кемал Рашид, имама на джамията седи на маса до входа и закусва – баничка с боза. Когато свършва, двамата се изкачваме по стълбите и преди главния вход завиваме наляво. Влизаме в кабинета му – малка стаичка, побираща бюро и два стола. Сядаме и той разчиства масичката от вестниците върху нея – всеки ден чете в. Марица.

Преди да сме започнали същинския разговор той обяснява как в джамията идват не само мюсюлмани. Хора от всякакви вероизповедания идвали всеки ден „да им бае ходжа”. Дори след седмица, когато пак се срещаме, този път в самата джамия след като съм присъствал на следобедната молитва и съм направил снимки, докато си говорим, идва българин и го пита за една рецепта, която Кемал Рашид му е препоръчал за някакви болежки.

image

Отделно от това и много хора идват като туристи – българи и чужденци – за да разгледат красивата и реставрирана преди 2 години джамия. Между другото съветвам всеки да посети джамията – отворена е за посетители и е много красива, а ако сте голяма група имамът може да ви разкаже нещо за нея и за исляма.

„Аз съм за тебе и ти си за мене... с бурка”:

 В цяла Европа се приемат и обсъждат закони против бурките /вид забрадки, които оставят да се виждат само очите/. Отделно от това в самата Турция има закони против носенето на забрадки в институции като университетите например. В България проблемът нашумя около отказа на покритите момичета да махнат забрадките си за снимката за паспорт, както е по закон, а също така и заради слуховете, че арабски фондации плащат на мюсюлманките да се забраждат.

Кемал Рашид казва, че забрадките са важна тема в исляма. Аллах казва „Покривайте своите жени”. Имамът обаче обяснява, че това трябва да става ненасилствено. Задължително правото на избор дали да носи забрадка или не принадлежи на самата жена, а мъжът има право единствено да говори с нея и да се опитва да я убеди, но не и да й наложи решението със сила. Господин Рашид дава за пример неговата собствена жена – тя не иска да се забражда и не носи забрадка. Той естествено говори с нея и я убеждава да носи /изпълнява волята на Аллах - „Покривайте своите жени”/, но избора е неин и тя за сега отказва.

Това е пример, казва той, че ислямът е мирна религия. Още пророка Мохамед бил казал, че не трябва да се използва принуда – ако някой от друга религия не иска да приеме исляма – не трябва да се използва сила за да се принуди. Пример за мирното разпространение на исляма е Индонезия – най-многолюдната мюсюлманска държава днес. Там никога не е стъпвал и един мюсюлмански войник – исляма там е пренесен от арабите, които търгували с корабите си и населението само е приело религията.

image

Имамът споменава и че забрадката има и други важни функции. Тя предпазва. Когато жената се облича предизвикателно тя бива възприемана като сексуален обект и е застрашена от нападения, изнасилване или сексуален тормоз. Когато се забради обаче този проблем престава да съществува.

Забрадката също така „пази” красотата на жената само за съпругът й. В исляма съществува „свещен брак” на принципа – „аз съм за тебе и ти си за мене”. Покриването помага да се скрепи този съюз като целта е жената да бъде красива единствено за съпруга си.

Забрадката не е символ на исляма. В православието също я има. Всеки знае за бабите, които носят все още забрадки – такава е била традицията до неотдавна. Дори в Русия, казва Кемал Рашид, не може незабрадена жена да влезе в църквата.

В повечето случаи забрадените момичета са наистина вярващи и водят праведен мюсюлмански живот, но имама казва, че забрадката не означава непременно, че само истински отдадени на религията жени я носят. Може, казва той, дори жена без забрадка да е по-праведна от такава, която носи, но уточнява, че в повечето случаи не е така.

Подкрепя момичетата, които не искат „да се откриват” за снимката на паспорта. Обяснява, че щом момичето веднъж е приело да се забради, то изпитва голям срам ако някой види косата му. За това и карането на тези момичета да си свалят забрадките е все едно да караш някой да се снима по бельо. За него това е нарушение на човешките им права и на записаното в Конституцията право на личен избор и на вероизповедание.

Кемал Рашид казва също така и че много често тези смирени момичета са подложени на дискриминация. Много от тях са уволнявани от работа заради забрадките. Правят им се проблеми от работодателите, а хората на улицата ги гледат особенно като ги видят. Той смята, че тези неща са неприемливи за една демократична държава.

 

За арабските фондации:

Питам го какво знае за арабските фондации и за това дали те финансират забраждането на мюсюлманките в България. Имамът се ядоса леко, защото както казва той – това са само слухове. Глупости, които обиждат жените със забрадки, защото точно те са най-смирени.

Нито е чувал, нито е виждал някой да плаща заплата за носене на забрадка. Пък и няма как да стане, защото това би било насилствено налагане, което не е прието в Исляма. Имама приканва всички, които казват, че религията на Аллах е агресивна първо да прочетат Корана, за да видят един от основните постулати на исляма: „Не насилвайте, улеснете, не отвращавайте”. Няма как ислямска фондация да налага нещо насила.

image

Кемал Рашид уточнява, че такива фондации наистина действат в България, но те подкрепят финансово български проекти за джамии и т.н. Мюсюлманският свят, казва той, е като едно тяло – ако някъде има проблем – цялото тяло помага. За това и арабите, които имат пари, финансират изграждането на джамии, които иначе няма кой да изгради.

Благотворителността е залегнала в основата на мюсюлманското общество. Всеки е длъжен да отдели 10% от доходите си за бедните и нуждаещите се. Тези 10% ги дават като обикновенните мюсюлмани, така и нефтените шейхове-милиардери. От там идват и многото пари на фондациите.

 

Терористите с чалмите и брадите:

„Един истински мюсюлманин не може да бъде терорист и един терорист не може да бъде истински мюсюлманин” – започва Кемал Рашид. Още от „основаването” на исляма през VII век е изложена концепцията за правата на малцинствата. Корана казва изрично за друговерците и за неверниците: „НЕ убивайте тези хора”. Забранява се убийството на невинни /които не са извършили някакво престъпление/. Мохамед казва: „Ако убиеш един невинен човек – все едно си убил цялото човечество”; „Ако спасиш един невинен човек – все едно си спасил цялото човечество”.

Терористите не са истински мюсюлмани, защото не спазват тези основни заповеди. Те просто не разбират исляма и самите мюсюлмани осъждат действията им. Просто както навсякъде другаде – и в исляма има фанатици.

 
image

Науката и Исляма:

В исляма не е забранено да се мисли. Даже се съветва човек да чете и да се учи. Да не приема нищо без да е учил достатъчно за него преди това. Дори ако е друговерец и иска да приеме исляма – първо трябва да чете достатъчно за него, а не директно да го приема „на сляпо”.

Исляма покровителства науката. Кемал Рашид, който в момента защитава докторантура по история в Нов Български Университет, напомня за разцвета на мюсюлманскитя свят по време на Средновековието, когато християнския свят не се развива, задушаван от църквата и инквизицията. Той разказва, как европейците са намерили в изоставените от арабите градове след битката при Поатие, географски карти, които били изключително точни и картографирали непознати до тогава на европейците части на Африка и Азия. Имамът-историк напомня и за достиженията в областта на медицината, физиката, химията и астрономията в мюсюлманския свят тогава.


Бележки на автора:
- снимките са правени в началото на Август 2010 - фотоапарата е задал грешна дата.
- този материал с допълнения ще бъде публикуван на 06.08.2010 във вестник Марица.

Очаквайте допълнителни материали и снимки по темата.



Подкрепете статията вСВЕЖО, като гласувате ТУК.



Тагове:   България,   религия,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - хехехехе майтапчия ей. . . хихихихи
05.08.2010 20:00
хехехехе майтапчия ей...хихихихи
цитирай
2. анонимен - Е защо требва да ти вервам бе резняк? ...
05.08.2010 20:48
Е защо требва да ти вервам бе резняк? Като толкова ти харесва - ходи си в Саудитска Арабия например. Нямаш място в нашето общество.
цитирай
3. bogolubie - МИЖИ, ДА ТЕ ЛАЖЕМ!
05.08.2010 21:49
Четем корана, младо момче, за разлика от тебе. Защото, ако ти четеше, щеше да се озадачиш. Но явно искаш да заблуждаваш незнаещите. Знаеш ли какво казва Господ Иисус Христос? Че за този, който съблазнява, ще е по-лесно да окачи воденичен камък на шията си и да се хвърли в морето, отколкото да изпита това наказание, което ще му дойде до главата. Истината се вижда в делата, а не в приказките.
Що се отнася до забрадките, св.ап. Павел говори за тях. Жената трябва да е забрадена в църква, по време на молитва, в знак на смирение пред Бога, но не е задължително по всяко време и навсякъде. Такава забрана вече излиза извън рамките на свободата, която Бог дава на всяко живо същество. А и Той не гледа на лице, а на сърце. Освен това в горещите арабски страни, искат или не, ходят забулени не само жените, но и мъжете, заради изгарящото слънце. В църква мъжът трябва да е гологлав, а жената забрадена. Когато е на среща с Бога, жената трябва да забрави и най-малката суета и мисъл за своята временна външност и да съсредоточи вниманието си само в молитвата и словото за Бог-произнасяно в четене или в песнопение. В противен случай, тя е отишла да се показва, което никак не я ползва, а и отклонява вниманието на някои други като нея, разсеяни и небогобоязливи.
цитирай
4. tirith - -
05.08.2010 22:02
Ако се разровиш в предишните ми публикации и видиш колко често остро критикувам Саудитска Арабия, ще разбереш, че не е мястото където искам да живея.

Всичките ми постове, които са засегнали проблема с исляма до сега са доста негативни спрямо него и съм получавал доста неоснователни обвинения, че съм ислямофоб.
Публикувам и позитивната му страна сега, защото ако още не си разбрал - няма нещо, което да е само черно или само бяло.
цитирай
5. анонимен - isliam
06.08.2010 01:20
Ne moje normalen 4ovek da tolerira i poddarja isliama. Tova sa fanatitzi i za tiah vseki razli4en ot tiah e vrag. Niama razum, koito da prieme tova. Te triabva da badat othvarleni ot ostanalia sviat, za6toto sa grozna opasnost. Agresivni i podli.
цитирай
6. анонимен - intersen post
06.08.2010 05:30
Tirith, blagodarya Vi za interesnia post. Tolerantnostta i svobodata na izrazyvaneto i na informaciata sa mnogo vazhni za edna razvivashta se demokraciya. Vazhno e da imame dostup do informacia, da se obrazovame, za da mozhem da vzemem resheniyata koito shte pomognat za razvitieto na enda multicultural Bulgaria.
цитирай
7. анонимен - Искам да обърна внимание на един ...
06.08.2010 07:03
Искам да обърна внимание на един феномен от последните години.Масово циганите започват да говорят на турски и да се самоопределят като турци и мюсолмани.Естествено те не са приемани като турци от самите турци,нито пък са възприемани като турци от българите.Но въпреки това упорито се самоопределят като турци.По отношение на религията те заявяват,че били мюсолмани.Но всички цигани до един са по-малко религиозни от мен,а а з съм атеист.Просто търсят изгодата.Ако има изгода циганина сутрин ще е православен,на обяд католик,следобяд мюсолманин и ще си легне евангелист.Религията ,която на думи изповядват изобщо не им променя ценностната система,която всички знаем каква е.
цитирай
8. анонимен - Изобщо не ми говорете за някаква ...
06.08.2010 08:43
Изобщо не ми говорете за някаква демократичност при исляма! Живея в Обединените Арабски Емирства. Мирна била религията им. След 4 дена започва рамадана (тук се казва рамадан) и ако те видят в светлата част на деня да си слагаш нещо в устата (дори неможе да се пуши) те водят в съда и те осъждат на глоба и ЗАТВОР за един месец. ЗАТВОР!!! Спазвам правилата им. По време на рамадана се крия като престъпник, но искам мюсюлманите в европа да спазват европейските правила. НИКАКВИ ЗАБРАДКИ!!! НИКАКВИ БУРКИ!!!
цитирай
9. cchery - Обясненията за забрадките и за това, че не било принуда да ги носят е
06.08.2010 09:57
меко казано смехотворно......... Значи имамът не можел да насили жена му да носи забрадка, ама за всеки случай й говорел постоянно, че това му било желанието :((((((((((((. И така докато почне да се ядосва на нейното неподчинение и не я принуди. А иначе една жена е красива за съпруга си, ако той я вижда като такава. И никаква забрадка, шапка, леген или варел, който кичи на главата си няма да я запази и направи красива. А че предпазвала забрадката от изнасилване и въобще сексуално посегателство......... та те изнасилвачите нападат и насилват стари баби, кво остана за жена, чиито очи те гледат тайствено изпод бурката. И в крайна сметка все още е трудно да те изнасилят през деня ей така как си ходиш на работа, до някоя институция или се шматкаш по улиците. За през нощта няма какво да го мислим, тези момичета, ако наистина водят праведен живот, то те не излизат от домовете си през нощта............

цитирай
10. анонимен - Chi Straightener
06.08.2010 09:59
Chi Straightener
Wpuser020@gmail.com
www.chistraightener.us
If you are still in warranty (you will need your sales receipt to verify that) then the first step would be to call the place where you bought it and ask for assistance. They should give you the details for getting repairs.
цитирай
11. анонимен - Реалност
06.08.2010 10:15
Исляма е дивашка и варварска религия станала причина за убииството на милиони невинни хора по цял свят.Достатъчно е да си припомним масовите кланета през турско по нашите земи които со извършвани напълно хаотично и безмислено , чисто и просто да задоволят дивашките си потребности заличавайки 1 етнос.Интересно ми е какво мисли въпросния имам за младите кадри на дпс които пращат постоянно по сирия , йордания ,турция на обучение в тероризъм/радикален ислям/.Скат даваха цяло предаване по темата 1 вечер , всичко е документирано от чужди разузнавания/понеже нашето спи/.Говори се че и в родопите вече има такива изградени центрове и ги надъхват постоянно.Дпс е един опасен инструмент обслужващ неБългарски интереси и скоро ако продължават така нещата нищо чудно да осъмнем с някоя автономия а не е изключено да ни вземат цялата държава и ние само да наблюдаваме.Всичко това е благодарение на продажните ни политици които водят антиБългарска политика и позволяват на дпс да прави каквото си иска.Няма спасение , до 10-20г. при такова развитие ще ни унищожат.Ще влезнем в историята като държава която е заличена от безхаберието и продажноста на свойте политици и 1 циганска партия.Предполага се че ще съборят всички църкви и ще пренапишат историята.А малкото Българи които решат да останат тук ще бъдат претопени или избити.
цитирай
12. анонимен - ". . . Това е пример, казва той, ...
06.08.2010 10:27
". . . Това е пример, казва той, че ислямът е мирна религия. Още пророка Мохамед бил казал, че не трябва да се използва принуда – ако някой от друга религия не иска да приеме исляма – не трябва да се използва сила за да се принуди. . ."

Е, тука вече се осрахте . . . 'баси и майтапа!!! Интересно какво казва например, нашата история по въпроса!/
цитирай
13. dolsineq - Има ли изобщо добра религия? И кой ...
06.08.2010 10:57
Има ли изобщо добра религия? И кой има полза от религията? Защо след като Бог ми е дал хубава коса, да я покривам? Мога и сама да си наложа възбрани и да не предизвиквам силния пол, ако в това е причината. Тогава, защо трябва да си покривам главата? Явно на мъжете и на Бог /Алах/ им е слаб ангела, щом не могат да се въздържат и мислите им са греховни. Всъщност, ние жените, сами превръщаме себи си в придатък на мъжете, потъпквайки своето самочувствие и женска гордост. Мъжът и жената са двата клона, на които се крепи Живота. Изчезне ли единия, другият сам ще падне...
цитирай
14. mamkamu - +
06.08.2010 11:00
Хубаво е някой да пуска от време на време такива статии, защото повечето олигофрени си мислят, че единствената цел на исляма е да ги пороби, убие, изнасили, завземе и прочие. Разбира се, имамът малко пораздува нещата особенно с мирната религия в миналото, но тогава и християнството не е била никак мирна религия.

Другото, което средният български, европейски, че и американски дебил не може да разбере е разликата м-у исляма, като религия и ислямския фундаментализъм, в неговите различни терористични и антихуманни превъплащения. Естествено към първия трябва да сме толерантни, но към втория безкомпромисни и твърди, дори крайни.

Писал съм много на тази тема и сигурно ще пиша още...

Поздрави за статията!
цитирай
15. анонимен - Мирна религия? Не ставай смешен...
06.08.2010 11:14
Сигурно си в течение на последните новини от Иран, където мирния и толерантен ислям се готви да убие една жена с камъни, щото е имала свобода на избора и е избрала да има сексуален контакт с други хора, освен покойния й вече мъж. Въобще, тези глупости колко е мирна и добра ислямската религията могат да минат пред прост и залюхан индивид, който не знае къде се намира, но не и пред нормални хора. Ами погледни т.нар. Шериат - това си е садизъм от най-висша класа, който сигурно се спазва само ако искаш, а? А относно доколко исляма е толерантна религия - вече ти писаха какво се случва в "свободните" ислямски страни, ако се опиташ да живееш според своя си избор.
Иначе мюсулманите са много открехнати - ако сме в тяхна държава, трябва да спазваме техните закони, а ако те са в друга държава, пак трябва да спазваме техните закони. Яко, а?!?
Няма да засягам въпросите с развитието й (или по-скоро края на развитието й) след възникването на исляма - достатъчно е да познаваме историята малко - едно време е имало араби математици, лекари и прочее учени хора, днес има само захлюпени полуидиоти, които нямат право да четат нищо друго освен корана, и терористи. Защо всички араби, които в момента са нещо повече от тъпи камилари и терористи, са учили и учат в чужбина (там, където не е ислям) - щото в техните страни се учи само корана. Вътре пишело всичко, ще умра от смях!!!
Всъщност, стъпвал ли си някога в мюсюлманска държава? Аз щото съм живял 3 години в такава, и повече не искам да ми стъпва кракът на подобно място.
цитирай
16. анонимен - фундаментализъм? ха-ха-ха
06.08.2010 11:16
mamkamu написа:
...не може да разбере е разликата м-у исляма, като религия и ислямския фундаментализъм, в неговите различни терористични и антихуманни превъплащения.


Извинявай, за какъв фундаментализъм говорим? Цели държави са фундаменталисти в този смисъл, което не мога да го приема за нормално.
цитирай
17. peterch - Виждам, че всички коментирали дотук сте промити мозъци!
06.08.2010 12:02
Не разбирам каква е тази омраза и отричане на различния, на другия! Говорите за ислямски фундаментализъм, а нима не съществува християнски такъв?! Я вижте за какво става дума в САЩ! Промити и фанатични мозъци! Затова съм против религиите, наслагват омраза между иначе напълно еднаквите във всяко отношение хора! Айде живи и здрави, християнски фанатици такива!
цитирай
18. анонимен - . . . Айде живи и здрави, християнски ...
06.08.2010 12:09
peterch написа:
...Айде живи и здрави, християнски фанатици такива!


Аз също да отбележа, че съм на мнение, че религиите в този си вид са абсолютно вредно и излишно нещо. Мнението ми е, че всеки може и има право да вярва в каквото си иска, стига да не го натрапва на другите по никакъв начин, и да не им пречи. А иначе вижте ръководствата на всички религии у нас - най-важните пробле ми са с имотите, парите и все неща от сорта... А глупаците да вярват там...
Специално за исляма - това е най-нетолерантната религия в момента. Не отричам, че и християнството не е цвете за мирисане, ама християните, дето ходят да бият и убиват хора щото имат други разбирания за някои неща, са доста по-малко от мюсюлманите такива.
цитирай
19. анонимен - Мартин Лутер
06.08.2010 12:14
Исляма иманужда от реформация - чака своя Мартин Луте, Ян Хус и т.н. Сигурно има реформатори, но трябва да им се помага, Само така може да се елиминират фундаменталистите
цитирай
20. анонимен - До кога?
06.08.2010 12:22
Стига с този атавизъм! Живеем в 21-ви век и нека не забравяме това.Не мога да разбера как все още има хора, които са "вярващи" чак до такава степен.Всеки културен човек спазва нормите при посещение на храма посветен на неговото божество.Извън това време всеки е свободен да се облича според собствения си вкус.Туркинчетата ако искат да са в Европа, ще трабва да възприемат европейските стандарти.Ако им е мъчно за забрадките, то по-добре да си стоят в Азия.
Колкото до отказа да си махнат забрадките за снимка за паспорт !?! Това според мен се дължи по-скоро на малоумие, отколкото на вяра.Иска ми се да ги видя как ще откажат примерно на американските или западноевропейските власти.На секундата или ще ги опандизят или "кой от където е", т.е. в Азия.
цитирай
21. tota - Темата, която се разисква е актуална,
06.08.2010 12:23
защото ние сме на границата между две религии. Постепенно с подмяната на населението в страната - от една страна демографския срив от друга демографския взрив България няма да е страна на българите. Нима не виждате накъде върви светът?? А колкото до джамиите - те са знаци. Разходете се до Перперикон и ще видите - стърчат във всяко село по две. Кой иска това? Мирно сме съжителствали с нашите братя мюсюлмани, намесата на арабите не е нужна. Продължавай да пишеш Павел Начев!
цитирай
22. анонимен - до номер 7
06.08.2010 13:27
Ами да си ги дадем на Турция бе! С един куршум - два заека!
цитирай
23. анонимен - Посвещава се, на всички храчк...
06.08.2010 15:20

Посвещава се , на всички храчковци , поплювковци и лайномети от БКП/БСП/СДС/ДСБ/РЗС/ДПС .


Химн на Българския съд

Нашият прекрасен съд

Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази -
родния ни съд е този .

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родния ни съд го пази.

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази -
родния ни съд го пази.

Припев: Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на Българския съд сега .



цитирай
24. анонимен - За забрадките
06.08.2010 15:23
Имамът споменава и че забрадката има и други важни функции. Тя предпазва. Когато жената се облича предизвикателно тя бива възприемана като сексуален обект и е застрашена от нападения, изнасилване или сексуален тормоз.
>> В една цивилизована държава фактът, че красива жена се движи по улицата не трябва автоматично да я превръща в мишена за всякакви пссихопати. Слава Богу, в България или поне в големите й градове за момента е съвсем в реда на нещата хубави момичета гордо да носят хубостта си по улиците без това да ги застрашава. Е, разбира се, не в 3 през нощта, но в такъв час надали и забрадката би спасила само момиче от психопат.

Забрадката също така „пази” красотата на жената само за съпругът й. В исляма съществува „свещен брак” на принципа – „аз съм за тебе и ти си за мене”. Покриването помага да се скрепи този съюз като целта е жената да бъде красива единствено за съпруга си.
>> Добре, жената се забулва и скрепява съюза. А мъжът как отговаря на този жест? Нали е двустранно, поне така разбирам свещения принцип като го чета.

Подкрепя момичетата, които не искат „да се откриват” за снимката на паспорта. Обяснява, че щом момичето веднъж е приело да се забради, то изпитва голям срам ако някой види косата му.
>> И защо? Защото косата й се е превърнала вече в собственост на мъжа й и на Аллах? Как може едно момиче да бъде приучавано, че косата му е нещо срамно?

Много от тях са уволнявани от работа заради забрадките. Правят им се проблеми от работодателите, а хората на улицата ги гледат особенно като ги видят. Той смята, че тези неща са неприемливи за една демократична държава.
>> Тук е прав, всеки има право ако ще и на маймуна да се направи, но стига това да не възпрепятства непосредствено работните му задължения да го уволняват заради външен вид е безумно.

И за друго е прав човекът - фанатици има навсякъде. Само че за мен да се срамуваш от косата си също е фанатично...
цитирай
25. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.08.2010 16:50
Ан11 а я ти се замисли за светата инквизиция...
Ан20 това за забрадката не се държи на малоумие, просто правят първи стъпки за да ни принудят, малко по- малко, да се променим така, както на тях им отърва.
Тирит прочетох вчера статийката ти, но нарочно не коментирах веднага. Исках първо да я оставя да отлежи в съзнанието ми, преди да коментирам нещо. Но, честно казано, цялата статия ми лъха на нещо изкуствено...Не знам защо, но има някакъв дисонанс в думите му.
Пък и в крайна сметка в Турция, една мюсюлманска страна, е забранено, в правителствени учреждения и училища /може би и другаде?/, да се носи забрадка /браво Ататюрк/. Откъде накъде тогава ще се настоява да е разрешено?
Т.е. дори да искаме да сме по- тлерантни от тях, да им даваме правата, които те не ни дават, защо трябва да им даваме и права, каквито те самите ограничават?
И изобщо, въпроса тук не се изчерпва със забрадката, но статията оставя чувството, че това е основният проблем на интервюто. А проблемите на мюсюлманството в Бг не се граниават само със забрадката. И да не ми обяснява мюфтията, с уважение, че е нормално в село с 50 жители да има 2 джамии.
Нека да не говорим и за това, как исляма подтиквал към учене и развитие. Защото е имало арабски учени, доста известни при това, но ключовата дума е имало...
цитирай
26. tirith - До 26. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.08.2010 17:40
Не си самотен.
Споделям всичко, което си написал до сега и ако прегледаш предишни мои постове по темата ще видиш, че развивам още повече тази теза.
Тази статия е един вид интервю, а не мои мисли - тези на имама Кемал Рашид.

Мисля, че всеки за да критикува нещо трябва да го е опознал много добре преди това. Включително и да знае гледната точка и аргументите на този, с когото спори.

Подкрепям това, че забрадката е право на личен избор, но съм изключително против ислямските държави, където това е налагано насила и има наказания ако не се спазва например.

Разбираш ли моято гледна точка - приемам основните ислямски концепции, защото това е част от свободата на вероизповедание и правата на човека, но съм твърд противник на всякаква форма религиозен фанатизъм /в двешно време идващ главно от Исляма/.
цитирай
27. анонимен - Религията - вяра, култ и политика
06.08.2010 17:51
Съвременния ислям е политика на натиска. Мотото - аз съм различен и ти си длъжен да се съобразяваш с мене. Европейските народи се притесняват от бруталността и наглостта на пришълците, които нищо не са дали и не създават блага, а само използуват културата и толерантността на местните за да насаждат културата и обичаите си. Цел на всяка религия е да увеличава вярващите. Така се увеличават властта и парите. Исляма го прави чрез натиск. Демократичните системи са слаби, нямат годни инструменти срещу циганията и исляма. Извод - слабия загива. Прогноза - когато ножът опре до кокал, демокрацията ще отстъпи мястото на тирания, която единствено може да се пребори с циганията и исляма.
цитирай
28. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.08.2010 18:02
Tirit, за разлика от доста коментиращите тук, обмислих доста прочетеното. още повече, че и преди съм се интересувал по темата и съм чел доста.
РАзбирам добре, че това не са твои мисли, какво съм и напълно съгласен, че за да критикуваш нещо, трябва да го познаваш. Затова съм чел и преди.
Принципно нямам нищо против основните ислямски концепции първо защото голяма част се припокриват с тези на християнството, второ- припокриват се и с тези на нормалният човек.
Оттам нататък всичко е изкривено през призмата на човешкото битие и оттам вече идват извращенията.
Ан28 има много истина в думите ти.
цитирай
29. анонимен - Малоумие
07.08.2010 13:24
До Войнът,
Под малоумие разбирам промит мозък.Хора, които не мислят със собствения си мозък, а заради облаги, финансови или други, са готови да помагат за кауза, която е чист атавизъм и без да се замислят за последствията, защото не могат.И това ако не е малоумие... Не можеш да живееш в 21 век в Европа и не само да си влачиш оковите ами и да си ги искаш!?! Това значи, че просто мястото ти не е там.
Все още ми е любопитно как въпросните лица от женски пол ще откажат да се снимат за паспорт и покажат лицата си особено на американските власти.
След всички л...а които ислямистите накъкъха срещу вентилатора и оплескаха целия свят, то как точно си предтавят, че цивилизованите държави ще ги приемат такива, каквито са и едва ли не с отворени обятия и много толерантност?Всичко си има своя лимит, линията , която просто не трябва да се преминава, защото не е здравословно за никого.
цитирай
30. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
07.08.2010 19:14
Ти да видя някъде да подкрепям бурките? Промит мозък? Че ти къде си видял вярващ, чийто мозък да не е промит? Самата вяра го прави такъв, без значение каква е тя.
Или изобщо прочел ли си какво съм писал?
цитирай
31. анонимен - Do Vojnyt
08.08.2010 05:26
Просто исках да обясня какво точно разбирам под малоумие.Не твърдя, че си "за" забрадките или че това,което пишеш е невярно.Просто промития мозък е много лесен за манипулуране,това е.
Колкото до интелигенцията която исляма е дал на света в момента само едно име ми идва на ума - Салман Рушди.
цитирай
32. tirith - -
08.08.2010 10:25
И Орхан Памук, който обаче казва, че неговата истинска религия е литературата и не може да го броим за мюсюлманин.
цитирай
33. анонимен - да!!!
08.08.2010 21:20
Говорите си, но кое е най опасното нещо при тях. Това, че 98% от тях са нискообразовани, те се манипулират лесно, те са стадо. В християнството стадния принцип много трудно действа. Всеки е "сам за себе си, и всички против дявола". Това е проблема, и докато съвременият свят влина в "Ню ейдж" епоха (вижте какво е), то при тях си е все още едно феодално общество. Колелото се върти... ще се появи пак някой....
цитирай
34. ikra - Поздрави за статията!
09.08.2010 16:52
Относно забрадките само бих искал да направя една вметка -
когато някой реши да напада и да се подиграва с жените, носещи забрадка, нека първо да помисли за психологическата бариера, която са преминали тези жени, за да сложат забрадка. Помоему това са вярващи жени и не би било редно да се подиграват с тях - та било то и министъра без портфейл!...
Нека оставим хората с тяхното вътрешно убеждение и да бъдем по толерантни към "различния". Нищо не губим от това!...
Нека бъдем по-усмихнати, по-дружелюбни и комуникативни :)
цитирай
35. ikra - А относно промитите мозъци....
09.08.2010 16:58
То от коментарите си личи чии мозъци са промити ;)
Нека не бъдем като коне с капаци, а да използваме малко и сивото си вещество. Не е приятно да се четат коментари на хора, които нямат никакво познание по въпроса, а просто са чували или им е било насаждано това мнение...

цитирай
36. анонимен - Born to kill
09.08.2010 17:28
ikra написа:
Относно забрадките само бих искал да направя една вметка -
когато някой реши да напада и да се подиграва с жените, носещи забрадка, нека първо да помисли за психологическата бариера, която са преминали тези жени, за да сложат забрадка. Помоему това са вярващи жени и не би било редно да се подиграват с тях - та било то и министъра без портфейл!...
Нека оставим хората с тяхното вътрешно убеждение и да бъдем по толерантни към "различния". Нищо не губим от това!...
Нека бъдем по-усмихнати, по-дружелюбни и комуникативни :)

====================================================
Не мога и не искам да бъда толерантен към тая мръсна шибана сган , постоянно искат все повече права изразяващи се в налагане на техни норми и правила на поведение.По дяволите , та те са наша Българска земя.Защо е нужно да се съобразяваме с тяхната шибана изродска религия.Те , изродите живеят тук , на наша земя и те трябва да се съобразяват с нашите закони , норми и правила.Като не им харесва - да ловят пътя. Политиката на дпс от самото си създаване е насочена изцяло срещу Българската държава , Българските закони и Българският етнос.Кога ще дойде партия която да елиминира дпс и да започне да работи за Българите?Май никога?Докато не се вдигнем всички и не пометем тия изроди - никога тук няма да се оправят нещата.
цитирай
37. ikra - Голяма ярост се крие у вас, господине! До - Born to kill
09.08.2010 19:18
Заради своята безпомощност и несъстоятелност недейте да вините останалите хора... Има хора, които посягат на животни, неотдавна бе случая с кучето, с което бе извършена гавра. Има хора, които посягат на послабия - на жени и деца, на безпомощни хора. Има хора, които малтретират своите служители, психически и физически... По този начен не се избиват комплекси, разберете!
Защо не споделите какво хубаво нещо сте направили днес за нацията, за обществото, за някой обикновен гражданин - та имате такива огромни претенции да ограничавате правата на когото и да било?!
И още нещо - направихте смесване между религия, етнос и политика. Явно не сте на ясно, че те не са взаимно зависими и ограничени.
Наричате хората изроди! Всъщност, какво ви прави по различен от останалите хора, аз така и не успях да разбера, освен жаргонните ви изрази и ксенофобското ви държане...
цитирай
38. tirith - -
09.08.2010 20:02
До ikra - ултра-либералното Ви поведение и думи със сигурност не са решението на ситуацията.

http://news.ibox.bg/news/id_55739428

Мнозинството, както спомена voinyt, са неуки и са контролирани от фанатиците от гораната статия - за това прекалената свободия спрямо тях е директна заплаха, за цивилизацията, която Ви позволява да си изкажете мнението без да ви убият с камъни за това след това.

Човек, който е навътре в тази конкретна проблематика знае същността на Исляма и това, че има и умерени представители.
А само човек, който си няма и представа за какво става дума може да каже да сме "по дружелюбни" и да не сме "коне с капаци" спрямо тези, които искат да ни изличат от лицето на земята, само защото сме различни и не правим намаз по няколко пъти на ден в чест на Аллах.

Та имайте предвид, че такива либерали-екстремисти, които защитават всичко и всички, нищо, че тези "всички" ще убият първо тях като си постигнат целта, са също толкова опасни, колкото и терористите, по простата причина, че са им индиректни съюзници.

Тъй че - вникнете по-надълбоко в проблема и осъзнайте, че колкото и да ни се иска /и на мен включително/ светът не е узрял толкова, че да се разбираме с добро.

Конкретната статия е за да се смекчат твърдите позиции на ислюмофобите, но не и за да се подпомагат ултра-либералисти като Вас.

За Вас са предишните ми публикации на тема Ислям.
цитирай
39. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
10.08.2010 16:09
Както казах по- горе икра- защо да съм либерален към тях и да им позволявам нещо, което собствената им, МЮСЮЛМАНСКА, страна им забранява.
цитирай
40. анонимен - "Новото Робство"
13.08.2010 20:02
Предлагам на всеки един от вас да отиде в GOOGLE, да напечата думите "Новото Робство" и да гледа отвори някоя от страниците в който го има този филм.
Препоръчвам го горещо на всички. Там пише както за забрадките, така и за ислямистките фондации.
Аз самият бях много скептичен защото филма е направен от ТВ "СКАТ", но въпреки собствените си опити не можах да разублеча нито един от фактите цитирани в него.
цитирай
41. ikonomikazamasite - Кратка Демографска Бележка
13.08.2010 20:11
Автор: ikonomikazamasite

Според книгата за световни факти на ЦРУ населението на България е намаляло с почти 20% между 1990 и 2010 година, спадайки от 8,933,544 жители на 7,148,785.

През 1990 година етническите българи са съставлявали 85.3% от нацията, етническите турци 8.5% от нея, а ромите 2.6%.

След преброяването през 2001 година тези данни изглеждат по следния начин - етнически българи 83.9%, етнически турци 9.4%, роми 4.7%.

Данните за броя на населението ни през 2010 отчитат само нетната миграция (нивото на имиграция - нивото на емиграция), но не отчитат броя на "гурбетчиите" така, че истинският брой на жителите на България е много по-нисък.

Също така, книгата за световни факти на ЦРУ показва, че близо 18% от населението на България е на възраст над 65 години. Имайки предвид, че според въпросната книга средната продължителност на живота в страната ни е 73-74 години (70 за мъжете и 77 за жените), това може би означава, ако всички останали демографски показатели останат непроменени, след 10-20 години нацията ни може да се стопи с почти една пета.

Една нация притежава такъв културен облик какъвто притежава мнозинството от индивидите, които я съставляват. Няма нация която да е католическа по вероизповедание например, а мнозинството от хората в нея да са протестанти.
цитирай
42. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
16.08.2010 03:25
http://www.webcafe.bg/id_527727065
Без коментар.
цитирай
43. анонимен - алмуш
15.03.2011 12:12
аз съм българин изповядвашт исляма не сам ту4ин мамицата им това не турска религия не бъркаи те религията с националноста ние сме българи поклон пред великите канове от рода дуло живели и умрели за да ни има нас те не са били нито християни нито мусулмани а просто българи да живее българия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054081
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031