Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 18:50 - Кошмарът на Хаити продължава
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 1894 Коментари: 1 Гласове:
2



Тези дни всички в блоговете си говорим за това какво бил казал някакъв клоун или кой къде бил назначен и какво бил работил преди това.
С една дума - глупости, които след няма и 2-3 години ще са само блед спомен ако въобще го има.

В същото време целия свят говори за Хаити. На другия край на света се случва нещо безрецедентно в историята. Според ООН това е най-голямата катастрофа, пред която са се изправяли до сега.

Общо за Хаити
Островната държава заема западната част на остров Хаити и е известна като най-бедната държава в западнотот полукълбо, отстъпваща първите позиции в света само на държави като Сомалия. Хората бягаха от тоталната мизерия там дори и в годините преди бедствието, като дори не чак толкова развитата съседна Доминиканска република беше залята от емигранти.

Бедствието разруши и малкото което хаитяните имаха. Мнозинството от тях останаха без къщи, без вода, без храна, самата страна остана без телефонна връзка и с полуразрушено единственото им летище.

Жертвите за сега са около 200 000 души. Само 80 000 от тях обаче са погребани до сега. Мъртвите се извозват с камиони и погребват с багери в масови гробове, достигащи 10 000 души. Очаква се броя на жертвите да нараства всеки ден с откриването на нови тела.

image

В болниците има хора, които вече 12-и ден не са прегледани и раните им гноясват.
От развалините на сградите още се чуват гласове, но от една седмица стана ясно, че спасителните екипи нямат възможност да ги спасят.
Дори и вече спасените от развалините не могат да се спасят от ситуацията в страната.
Навсякъде има разрагащи се непогребани трупове, които пренасят зарази, а оцелелите се чудят как да оцеляват без вода и храна. По улиците върлуват банди с мачете, които търсят храна и вода. Мнозинството от хората са изоставили столицата и градовете и са избягали в селата, горите или в Доминиканската република.

Лекарите се чудят какво да правят с ранените деца след като оздравеят, защото повечето от тях са сираци и ако ги изгонят от болницата шансовете им за оцеляване са малки. От друга страна много други ранени деца идват всеки ден и дори да се изписват веднага след оздравяването им - пак местата не стигат.

image

За щастие всички държави по света изпратиха помощ: САЩ, ЕС, Китай, Русия, Латинска Америка...
САЩ се отчетоха с многобройни спасителни екипи, хуманитарни работници, войници за запазване на реда и борба с "бандите с мачете", които тероризират изтормозените  хора и с стотици милиони долари помощ.
Китай изпратиха спасителни екипи, храна вода, медикаменти...
Куба командирова огромен брой лекари в пострадалата страна.
България изпрати 10 тона палатки и одеала.
...

image

Многобройни дарителски кампании се организират - като се започне от инициативи на поп звезди, премине се през бивши US президенти и Червения кръст навсякъде по света и се свърши с кампании във Facebook.
Всеки който е в състояние да отдели пари за тези кампании - мисля, че няма да има по-добър начин по който да си изразходва излишните пари.
Задачата на нас блогърите е да пишем за това, за да могат хората да се обърнат към истинските проблеми, които се случват там и където целия свят трябва да помогне.
Наша задача е посланието да стигне до възможно най-много хора и всеки да помогне с каквото може, защото нашите проблеми, колкото и проблемна и объркана държава да сме, са нищо в сравнение с техния Апокалипсис.

image

За това и трябва да пишем по тази тема, да засилим натиска, за да може и българското правителство да изпрати още подкрепа, от която тези хора отчаяно се нуждаят.
10-те тона палатки бяха добра първа стъпка. Сега трябва да изпратим лекари, хуманитерни работници, храна, вода, медикаменти. Да отпуснем няколко милиона за възстановителни програми, които ще спасят хиляди хора от умиране от глад и жажда и да се лишим примерно от една фрегата или хеликоптер за същите пари.

Бъдете активни и стига вече сме се занимавали /или поне не само/ с кой какво казал, а да се обърнем към тези хора, да накараме държавата да се задейства и да им помогнем. Да бъдем гражданско общество.


Тагове:   кошмар,


Гласувай:
2



1. анонимен - мда
21.01.2010 19:45
а бе тези американци няма ли да спрат с това оръжие.Твърде вероятно е САЩ да са били наясно с гигантските разрушения, които ще последват, тъй като са изпратили предварително в Хаити командващия Южното командване генерал Пол Кин за наблюдение и оказване на помощ в случай на необходимост, са част от аргументите за готвения сценарий.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054377
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031