Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 20:23 - Нямате хляб - яжте безсмислен референдум
Автор: tirith Категория: Политика   
Прочетен: 10712 Коментари: 20 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Коледата наближава. Ето, остава има няма една седмица и започва "Голямото Търсене" /както биха го нарекли в БНТ, където всяко предаване е "голямо"/ на подаръци под елхата.
Тези дни забелязвам, че "Голямото търсене" вече е започнало в България. В случая не става дума за Коледа, а за нещо много по-прозаично - намиране на тема за отвличане на внимание. В страната се вихри криза, едвам се намират 27 милиона за бедните пенсионери, бюджета едвам крета, дори и със затегнат колан, но се намериха 20 милиона лева за нещо безсмислено.

По принцип съм на противоположното мнение на БСП по почти всеки въпрос. Но всяко правило си има изключения. Сега те са прави.
Това ли е най-важния въпрос за последния век за България /защото от горе-долу толкова време не се е провеждал истински референдум/? Новини по БНТ - телевизия, която почти никой не гледа. И то новини за 5-10 минути. Тях дори и от 800 хиляди турци в България ги гледат не повече от 30-40 хиляди. И какво лошо има в това? По-добре ли е да гледат турски новини на турски? Аз даже мисля, че държавата трябва да стимулира създаването на български частни телевизии излъчващи на турски. Защото кого да залъгваме - сега дори и най-бедните турци в селата имат сателитни чинии, обърнати на югоизток. И никой не може да ме убеди, че няма да е по-добре да има български телевизии на турски, които да говорят за проблемите на България, вместо нашите турскоговорящи съграждани да трябва да живеят в България, а пък да гледат турски новини.

Някои от вас ще кажат - като са в България - ще гледат новини на български. На вас пък ще кажа - поживейте малко в чужбина. Ще разберете, че е едно да гледаш новини на език, който говориш и разбираш добре, а друго е на майчиния език. Това е тяхно право и в момента с бездействието си българската държава ги принуждава да гледат турски новини и по този начин ги отдалечава от България.

И до сега беше направена само една стъпка в посока да върнем тези 10% от българите да гледат новини за България - макар и малка и символична - новините на турски в БНТ откъсват за 5-10 минути от турските телевизии поне 30-40 хиляди българи.

А за контрааргумента - в Турция няма новини на български ще ви кажа - в Турция няма 10% българи. Там няма дори и 1% българи. За сметка на това обаче за 10-20% кюрди, Турция направи цял канал на кюрдски, и то национален.

Та за това и не смятам, че 5-10 минути са проблем. Още повече, че могат да ни донесат само плюсове - спазваме правата на малцинствата и т.н.
А е просто несериозно да се занимава народа с такива дребни и незначителни работи на фона на много по-важни теми, за които трябва да се свика референдум.

Това което най-много ме притиснява обаче е политическата ситуация в момента. ГЕРБ върви по свирката на АТАКА, БСП прави контра на абсолютно всичко и това е разбираемо.
Неразбираемото за мен е защо в момента Яни Янев оформя дясното мнение, оформя дясната опозиция срещу правителството, критикува смешното предложение за реформи, критикува президента... Това всичкото е добре, само дето очаквах тези работи да ги вършат Сините. А те потънаха незнайно къде и единственото, което се чува от тях е за партийни бори и тайно назначени техни кадри в правителството.


Тагове:   новини,   хляб,   референдум,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vezz - не е нужно да се критикува президента
16.12.2009 20:28
трябва да бъде разбит и пратен в помощ на селското стопанство в Сирищник
цитирай
2. bogolubie - Нашите турци си имат сателити
16.12.2009 21:21
и си гледат турски канали. Абсолютно всички учеха в българските училища и турци, и цигани. Незнам откъде се появиха хора, които не знаят български. Това наистина е част от план против Родината ни. Нечистото трябва да се чисти, за да не съсипе чистото. Има достатъчно кабелни телевизии, но никой не иска негледаемо предаване. То е само едно предизвикателно доказателство как тук царува беззаконието и не се зачита конституцията на България, и че тук всичко е възможно. Как ще има хляб в една държава, в която няма ред и спазване на законите? Дръжте си здраво гащите, че не само без хляб, но и без дом и с голи гъзове ще останете.
цитирай
3. bogolubie - Виждам, че си млад човек
16.12.2009 21:36
и много неща не знаеш. Ще ти кажа само едно още: преди да си син, червен, пембян, ти си българин! Не забравяй това, за да не се окажеш чужденец в собствената си държава!!!
цитирай
4. gantree - @
17.12.2009 01:03
bogolubie написа:
Ще ти кажа само едно още: преди да си син, червен, пембян, ти си българин! Не забравяй това, за да не се окажеш чужденец в собствената си държава!!!

Това са обикновени комунистически глупости. На първо място за всеки един от нас е онова, което той със собствената си свободна воля е избрал да бъде, а именно - син, зелен, образован, успял професионалист в кариерата, в личния си живот и т.н. Не можеш да вменяваш на никого задължение към нещо, което не е избирал.
цитирай
5. анонимен - до боголюбие
17.12.2009 06:11
Огледай се.Не само турците и циганите не знаят български.Ако намериш българин-средношоколец,който да напише 3 изречения без правописна грешка- аз черпя.
цитирай
6. mamkamu - До bogolubie
17.12.2009 11:22
Явно ти си по-голяма от автора, но май нищо не си научила. Опитай се да използваш сивото вещество за да поразсъждаваш без клишета.

Гледам пишеш за християнство в блога си. Не те ли научи то, че любовта към ближния е основополагаща идея в тази религия и че преди да си българин си Човек?

Поздрави за автора!
цитирай
7. анонимен - Стой си в чужбина и ни остави да си ...
17.12.2009 14:13
Стой си в чужбина и ни остави да си ядем референдумите!Виж че хората пак избягаха от основната тема, която е "Кво ви пука за такива нищожни работи!България си има доста по-големи проблеми ;)"
цитирай
8. анонимен - Напълно
17.12.2009 18:25
съм съгласна с написаното от автора!
цитирай
9. анонимен - ни
17.12.2009 22:03
А какво да кажем за турските сериали.
цитирай
10. demograph - Ти глупако...!
17.12.2009 22:16
С номера "Новините по НТВ- само на български" АТАКА извърши публично ритуалното си самоубийство под благосклонния нечии поглед.
- Фундаментално право е да говориш/и слушаш/ на родния си език. Ако речеш да го отнемеш, ти / глупако/ насочваш хората да слушат и гледат този, който им признава това право - в случая ДПС и Турция.
- Щом има турци, те имат нужда и от новини. Ако новините в българската държава ги няма на турски, турците ще ги научат от другаде/от ДПС и Турция/, но препредадени според желанието на това "другаде".
- Когато се опитваш да отнемеш право, което дори комунистическата държава бе признала и осигурила, ти /глупако/ настройваш един милион и повече турци български граждани срещу българите, срещу българската държава и ги тикаш зорлем към други /ДПС и Турция/.
- Когато, макар и да знаеш , че горните тези са вярни, ти /глупако/ продължаваш да се опитваш да прокараш тъпата си теза "Новините по НТВ- само на български" вкарваш вълка в кошарата.
Турците в Германия имат телевизии на турски, вестници на турски, театри на турски. Защо мислиш ти /глупако/, че те нямат право да си ги направят и в България?
Да не би да си мислиш, че ти/глупако/ ще ги спреш, като ги забраниш?
- Като проутваш подобна тема за обществен дебат, ти /глупако/ не служиш ли на чужди на България интереси?
Не предаваш ли българските национални интереси ти /глупако/, който се тупкаш в гърдите, че си най-големия българин.?
- Ако действията на даден /глупак/ реално обслужват вражески за България интереси/ противопоставяне на едни на други, разделение, разцепление, отблъскване, насъскване../, не си ли тогава, ти /глупако/ в същност най-големия враг на България?
цитирай
11. demograph - Турските сериали са друга работа
17.12.2009 22:24
Те са резултат, инерция от провалените планове на предишната политическа тройка, да набута в главите ни усещането за приемливост на турската култура и за манипулирането на овцедушните, прости и опростачени българи, да гласуват за приемането на Турция в ЕС при един евентуален референдум.
Сега, вместо да се разяснява какво ще произтече за България от едно такова членство, те /Глупаците/ набутват хората в цикъла на омразата към турците в България.
цитирай
12. tirith - до демограф
17.12.2009 23:00
Напълно съм съгласен с теб. И имаш същите аргументи като мен. Само трябваше да уточниш, че "глупаците" са тези, които говорят националистически глупости. Така написано излиза, че визираш мен като "глупак".
цитирай
13. анонимен - a.m.
18.12.2009 03:36
..viarvam che ne e nacina da se razreshi problema s referendum,kolko % ot 20 000 000 shte otidat po prednaznachenie...
цитирай
14. анонимен - х
18.12.2009 11:41
Съгласен съм автора.турската телевизия ,няма ли да се въсползува да ги агитира антибългарски настроение.А БНТ е контролирана медия и ще показва българските новини.
цитирай
15. анонимен - А можеше толкова по лесно да..
19.12.2009 11:14
стане.Просто тихомълком да се промени закона на телевизиите и да се махнат новините.Точно за 2-3 седмици всички щяхме да сме забравили.Защото сега т.нар турци ще кажат добре щом не ни позволявате новини по Нац.телевизия ще си направим канал 24 часа.Лошото е да не поискат други по големи неща.Ааа и най важното...хартата за защита на малцинствата сме я подписали но парламента ни не я е ратифицирала както са направили Франция,гърция и....забележете ТУРЦИЯ.
цитирай
16. анонимен - Не е безсмислен референдумът
19.12.2009 12:27
Живях в Кърджали 4 години.Това време ми даде възможност да видя и да Ви кажа следното. За съжаление не можеше да си купиш хляб,ако не го поискаш на турски /еки екмек -един хляб/.В села като Чинка и други/няма да ги изброявам/възрастните не знаят нито 1 дума на български,а живеят в България! Това е върха на цинизмът. Не бива никога да се забравя,че ОФИЦИАЛНИЯТ език в БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКИЯТ!И не аз трябваше да искам хляб на турски! В собствената си БЪЛГАРИЯ! Това са нахални и цинични хора,чиято цел е да вият и да търсят права от които никога не са лишавани....Напротив! С тройки влизаха в университетите на тема за Ботев! А аз с 5.35 не можах! С привилегии бяха и за работа и за учене.И заплащането им беше по-високо от това на българите. Леко и последователно искат да се наложат...Не! Не трябва да го допускаме,братя БЪЛГАРИ! Аз съм "ЗА" референдум! Новини на турски само в канали, където има такова население и финансирано изключително и само от тях. Никакъв национален ефир.Всяка чута турска дума по Канал 1 ми връща времето,когато исках да си купя хляб, изричайки името му на турски! Всяка наша толератност,някога ще платим прескъпо - не го забравяйте никога! Много добре ги познавам. Когато им смениха имената - един колега Мустафа ми каза така: "Пиши ме,пиши ме, мръсна гяурко по ведомостите Митьо...но не забравяй никога само едно....моят внук ще се казва Мустафа. Ще дойде време,когато всички вие ще имате турски имена...майка ви мръсна гяурска"
Коментарът оставям за Вас,БЪЛГАРИ!
цитирай
17. анонимен - Малка корекция /пак от мен/
19.12.2009 12:37
Без да искам съм сгрешила / он екмек е един хляб/Аз вземах по 3/еки/
цитирай
18. анонимен - Идиот до 16
19.12.2009 16:39
Лекичко си се поолял.С тройка можеше да влезе и всеки българин само,че трябваше да подпише ,че ще работи 10год в тези райони.А пък за по-високото заплащане съвсем си се олял.Нали помниш ,че имаше единни щатни таблици .А ти как би реагирал ако на теб ти сменят името на Мехмед примерно и като гарнитура те закарат на гробището да изчегърташ името на дядо си и да му го смениш и на него примерно на Хасан нищо ,че се е родил и живял цял живот под името Георги.А това ,че ако поискаш нещо на български и няма да те обслужат е върха на глупостта.А старците ,които не знаят български вече почти изчезнаха по обясними причини
цитирай
19. анонимен - До "Лелка" та -16#17
19.12.2009 17:53
И поправката ви е доказателство за историята която сте исмукали....не бих казал от пръстите.

Ха да ви науча да не се излагате:
он( е десет-10 )
екмек е хляб
Аз вземах по 3(е уч)/еки/(е ики-2)

Не знам по-колко хляба сте вземали но едвали сте поучавали това което сте пожелавали.В преносен и буквален смисъл.

цитирай
20. анонимен - otgovor
19.12.2009 19:22
анонимен написа:
Без да искам съм сгрешила / он екмек е един хляб/Аз вземах по 3/еки/

covek kato pise nesto tryabva da e absolyutno siguren v dostovernosta,a tova za cislata vi gi e kazal nyakoy koyto si nyama hal haber kakto i vie
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054144
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031