Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 15:53 - Имало едно време в Мексико
Автор: tirith Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1713 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2009 18:49


В Мексико едно време е имало много неща. Сега са даже повече, заради естествения прираст. Точно заради него и в малкото градче Сан Хуан Де Силва Де Ла Манча, разположено живописно на левия бряг на река Санта Пенелопита, някъде в Северно Мексико, имаше доста деца. Като казвам Северно Мексико да не си помислите като типични жители на Европа, че там е по-студено от Южно Мексико. Не. Просто падат по-малко валежи.
Та споменато вече градче се намираше в полупустинна местност, разбираемо от вече споменатите факти за географското му положение. Долината беше по-просторна в сравнение със съседните долини и затова приютяваше още едно малко градче със същите размери - Тропадейро Де Ла Мончос, разположено на десния бряг на Санта Пенелопита.
Много хора биха казали - какво от това - тези градчета сигурно са еднакви - в една долина са, от един народ са и т.н. И с това биха направили огромна грешка. Двете градчета се ненавиждаха. Ръкопашните боеве на полето бяха ежедневие, а често имаше и престрелки. Местните губернатори от много време се опитваха да ги сдобрят, но най-често получаваха по няколко грама олово и от двете срани на реката. 

Корена на проблема се криеше в основателя на първото градче в тази равнина. 

Основателят се преселил тук с група от около 100 човека заселници и основал селището точно до реката. С годините валежите зачестили и реката ставала все по-широка. Градчето редовно се наводнявало и жителите му решили да си направят ново. Обаче половината искали да е на левия бряг, близо до Сиера Барбароса, а другите - на десния - до Сиера Либертадорес. И така се разделили и основали селища на двата противоположни края на долината, която реката разделяла точно на две. 
Тъкмо си направили новите градчета, когато една вечер се чул грохота от прииждащата вода. Приливната вълна разрушила моста и направила реката още по-широка и дълбока. 
На жителите на двете градчета им било гадно, защото все пак хората на другия бряг до един са им роднини, но мързела бил по-силен от кръвта и решили, че правенето на нов мост ще е много трудоемко и няма да си струва усилията, а от направата на лодки нямало смисъл, защото водите на Санта Пенелопита били буйни и ако човек се пуснел с лодка в реката можело да сигне до другия бряг чак при устието на реката. И така жителите на двете градчета били разделени 200 години. През това време те развили свои собствени диалекти, култура и музика, коренно различни от тези на другото градче. 
Та като минали тези 200 години разделение времето отново станало сухо и за една вечер реката се прибрала в старото си корито - станала тясна, сравнително плитка и спокойна. 
Тогава жителите на двете градчета се срещнали за първи път от 200 години. Те почти били забравили за техните роднини, за които били чували само от легенди. 
И тогава дошъл скандала - как е било името на основателя на древното градче? Жителите на левия бряг казали, че се е казвал Манча, а тези на десния - Мончос /заради различното развитие на езика в двете селища, както вече споменах по-рано/. Никой разбира се не можел да приеме версията на другия и започнала вражда и траен политически и военен конфлкт между двете градчета - първият конфликт заради исторически въпрос в Северно Мексико. Като причина за начало на войната жителите на Тропадейро Де Ла Мончос /тропи/  посочват открадната кофа с тор, заради която те форсират реката и се сблъскват за първи пък със силите на Сан Хуан Де Силва Де Ла Манча /силви/, като резултата е - по шестима убити от всяка страна, един удавен в прясна тор троп, два задигнати бивола и в край на сетка - отблъскване на атаката от храбрите силви.

To be continue...



Гласувай:
0



1. анонимен - Олигобобър такъв!!!!
11.03.2009 20:41
Ти осъзнаваш ли че скъпото ми време в което мога да гледам Убийствен Пъзел ти ме караш да чета тоя Булшит.Няма пък!Ако не го съкратиш няма да се навия!!!!
цитирай
2. tirith - Как ми напомни само за Убийствен ...
11.03.2009 21:03
Как ми напомни само за Убийствен пъзел. Не съм го гледал от втора или трета част насам. А иначе може да прочетеш половината днес, а другата половина - утре - все едно са два текста на една и съща тема с продължение. Варианти да се съкрати - няма.
цитирай
3. анонимен - !
11.03.2010 20:11
koga shte ima produljenie tova e lubimiqt mi posting !!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054258
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031