Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 17:17 - Ужасният филм наречен "Здрач"
Автор: tirith Категория: Изкуство   
Прочетен: 4668 Коментари: 6 Гласове:
8



"Здрач".
Толкова популярен сред тийнейджрките, роман, че реших да видя какво толкова му харесват.

Прочетох първата част - "Здрач", и останах приятно изненадан.
В смисъл - ако го гледаме от литературна гледна точка не е нищо особено.
Доста елементарно писане около въвеждането на пряката реч и на доста места си личи несигурността на авторката /все пак това й е била първата книга/ като използва типичните за неуверените автори звуконаподобяваши глаголи или доста експресивни и ненужни допълнения към обикновените такива, вместо елегантното "тя/той каза".
Като оставим стила на мира и простим на авторката за неопитността й може да се каже, че "Здрач" е доста интересна. Действието те "грабва" и определено книгата е вълнуваща.

За разлика от филма!

ФИЛМА Е ГОЛЯМА БОЗА!

До сега не си спомням да съм писал в блога с главни букви, но за това НЕЩО ще направя изключение.

Да започнем първо с историята във филма, иначе казано - сценария.
Филма и книгата представляват две коренно различни работи.
Сценаристката така се е уляла, че от книгата са останали само имената на героите, 2-3 реплики и някои части от действието.
Естествено има случаи, в които така някои филми стават по-добри.
Е, в този не може да става и дума за такова нещо. Сценария е ужасен.

Самият филм обаче е повече от ужасен. Толкова зле е направен, че се сещам само за един друг филм, на който агонизирах повече докато го гледах - The Box.

Режисьорката е уникално некадърна. Забелязвали ли сте как добрите филми така ви въвличат в сюжета, че забравяте, че гледате.
С този филм и за секунда няма да забравите, че агонизирате в страшни мъки.

Добрите филми също така текат като река. Може да е плавно, може да е много бързо, но винаги е в едно темпо и винаги остава едно добро общо впечатление от тях... една обща картина на синематографията на филма като цяло.
Няма да усетите такова нещо в "Здрач". Действието е начупено, а ако е имало предварителна планировка на филма и на кадрите, то със сигурност или са я изгубили по време на снимките или са я изгорили ритуално в чест на бога на лошото кино.

Впечатлението, което книгата оставя е че току що си прочел нещо романтично, интригуващо с много действие и напрежение.
Впечатлението, което филма оставя е че дори и актьорите да могат да играят, някаква зла сила /най-вероятно режисьорката/ не им дава да изяват таланта си, като вместо това те са получили нареждане да се надиграват в дървеността си с боровете във Форкс.
Отделно от това филма като цяло стои като нискобюджетна долнопробна продукция от началото на 90-те, която е снимана за телевизия с нисък рейтинг с цел излъчване в малките часове. Да, правилно казвам телевизия, а също така и долнопробна продукция.

Като останах с този горчив вкус в устата реших да проверя кой е сценарист, режисьор и продуцент за да знам да не гледам повече нищо тяхно.
Та...
Режсьорката както сами се досещате до сега е била режисьор само на телевизионни продукции и естествено - не чак толкова успешна.
Продуцента е свързан с долнопробните "класики" от началото на 90-те, от където и идват и нямащите нищо общо с книгата "crime" сцени, където в типичната спомената в началото на изречението постановка, където се използват до болка познатите от кабеларките, реплики "Heloooooo... anybody there?" /изречено с паузи, тъпо оглеждане, машина за мъгла взета от последния концерт на Ролинг Стоунс от турнето им през 76-а и всичко останало както си му е реда/.

Приятели ми казаха, че и те се ужасили от първия филм, но втория бил доста по-добре.
Аз мога да го потвърдя още преди да съм го гледал по две причини.
Първо - няма на къде по-зле.
Второ - изритали са "режисьорката" и "продуцента".

Единственото, което ме притиснява за втори филм, е че сценаристката е същата, но се надявам вече да се е понаучила какво точно трябва да прави, а и се надявам продуцента да я усмири в опитите й да си напише нов "Здрач", който прилича повече на кабеларска боза, отколкото на оригинала.

Да обобщим.
НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ ФИЛМ КАКВОТО И ДА СТАВА И КОЛКОТО И ПАРИ ДА ВИ ДАВАТ!
По добре отидете да ви разкъсат задружно въмпир и върколак, отколкото да се подлагате на това мъчение. Прочетете книгата!

А ако вече сте го гледали и по някаква причина го харесвате - по добре не го споменавайте на никой, защото ще стане очевидно, че сте си загубили какъвто и да е вкус към филми /ако въобще сте го имали/ и повече няма да ви вземат насериозно, когато препоръчате филм на някой.

Оценка за филма по десетобалната система: (- 9.9)
P.S. (- 10) е запазена специално за The Box.


Тагове:   Здрач,   филм,


Гласувай:
9



1. mglishev - Зле е, наистина :)
13.04.2010 05:27
Но като гледам, че си се писал(а) Tirith, не се учудвам, че не ти е харесал. Mae govannen!

Menedhel
цитирай
2. анонимен - филма е хубав
19.05.2010 12:59
Не знам от къде тая злоба към филма, аз го гледах и на мен ми хареса доста.
цитирай
3. анонимен - zatvarqite si ystata !!!!!! Filma e strahoten
25.05.2010 19:10
Ei koito e gledal filma i ne my e xaresul zna4i nqma fkys. Za6toto az sum lyda fenka i ima o6te milioni kato men koito 6te kajat su6toto
цитирай
4. анонимен - И като сте фенове...
25.07.2010 20:58
Двама красиви актьори в драматична история и филмът вече е най-добрият... така не бива. Подкрепям авторът на статията. Филмът не е направен по най-добрият начин и има какво още да се желае...
цитирай
5. stely7o - Грозна работа
29.08.2010 13:16
е филма. Първата част я гледах, защото навсякъде се говореше само за този филм - изгубих си времето. Втората я гледах от любопитство, за да видя дали тази част е още по-глупава (беше малко по-добре от първата). Третата - нямаше какво да правя. Изгледах точно 10 мин. и го спрях. Изобщо не ме грабна. С риск да ме нападнат хилядите фенове на "Здрач" ще кажа, че филма не е хубав! (Лично мое мнение) :)
цитирай
6. анонимен - maikOo,,
28.09.2010 01:31
ae nqma po qk film ot tozi prosto tezi koito ne go xaresvat qvno sa pochitateli na Durzost i Krasota,,,xax..nai velikiq film!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2060752
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930