Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 17:35 - Жените – новата българска национална гордост
Автор: tirith Категория: Други   
Прочетен: 10232 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 03.07.2012 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В последно време, всеки ще се съгласи, българските мъже не се представят на ниво. Вижте как например в миналото всеки голям символ на България и всяко постижение, което подхранва националната ни гордост е свързано с мъже – като започнем от средновековните български царе, минем през войводите и възрожденците и завършим с политиците на прехода, които поне през 90те бяха символи на надеждата /естествено не за целия народ, но едните ги обичаше едната половина, а другите – другата половина от българите/.

Жените от друга страна обаче се появават доста рядко, в сръвнение с мъжете, в миналото, като персонажи, които да ни носят национална гордост.

Усещам обаче как през последните години тази тенденция се обърна на 180 градуса. На пръсти може би се броят българските мъже, които са ни давали повод да сме горди, че сме българи през последните години, а тези от които се срамуваме са повече и от хонорарите на Доган сигурно.

Обаче природата явно не позволява да се създаде вакуум в тази ситуация и компенсира с постиженията на българските жени. Ето някои от тях, които през последните години са ни дали повод да се гордеем, че сме българи и още от сега да кажа – не са подредени спрямо постиженията си, а на случаен принцип:

 

1.      Меглена Кунева – първият български еврокомисар се оказа удар в десетката. Показа, че разбира от работата си и заслужено спечели „Еврокомисар на годината”, най-престижното отличие и признание за работата й. Отделно от това и председателя на ЕК я помоли да остане на работа, дори и след като тя вече не е Еврокомисар.

image

2.      Кристалина Георгиева – още преди да се върне в България госпожа Георгиева е повод за гордост – тя е вицепрезидент на Световната банка. След това приема предложението на правителството и поема щафетата от Меглена Кунева като втори Еврокомисар от България. И чудото се повтаря – още в първата й година на поста тя се доказва и печели най-високото отличие отново, като това допълнително издига престижа на България в ЕС.

image

3.      Ирина Бокова въпреки, че политическата й кариера не е приемана положително от голям процент от българите, тя все пак заслужава признание, защото стана генерален директор на ЮНЕСКО, а българин на тази позиция на дали ще бъде назначен втори път.

image

4.      Дилма Русеф – наполовина българката Дилма направи България известна в Бразилия и си личи, че не е забравила корените си. Новият президент на Бразилия се срещна първо с българската делегация, като я предпочете сред всички останали европейски страни, включително и бившата метрополия – Португалия, получи писмото от президента на ЕС от българската делегация и обеща, че ще направи специално посещение в България още тази година и ще се види с роднините си у нас. Дилма доказа, че и наследниците на българските емигранти могат да стигнат да върха на политиката, дори и в регионални суперсили като Бразилия.

image

5.      Нина Добрев – родена в България, но емигрирала с родителите си в Канада през 90те, Нина Добрев пожъна невероятен успех в кино индустрията зад океана. В момента тя е в главната роля в един от най-хитовите сериали в момента – „Дневниците на вампира”, който снима трети сезон. След края на сериала със сигурност Нина ще продължи да пробива в Холивуд и това е сигурно, защото интересът към нея е огромен: има над полонин милион почитатели в Туитър, в Google за търсене на нейното име излизат почти 3 милиона резултата, а наскоро популярното американско списание „Ел” я постави на първо място в класацията си за най-красиви млади актриси, оставяйки зад себе си звезди като Мегън Фокс, Оливия Уайлд, Селена Гомес... Тя не само има потенциала, но и със сигурност ще се превърне в най-голямото българско име в световното кино.

image

 

Това са само по-значителните примери на постиженията на българските жени през последните години, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Мисля, че всички трябва да благодарим на българските дами, че поеха „мъжката” работа.


Може да популяризирате статията като дадете един глас СВЕЖО като цъкнете ТУК.

LED Lights




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - Хубава статия, ама нещо ми намирисва на ... дискриминация!
26.02.2011 18:03
Какво ще кажете за сумиста ни в Япония,Бербо,Стоичков и т.н?

Като моряк по света ме питат предимно за тях, те ни направиха известни като българи. От политици само сме патили , както е доказала историята!!!!!
цитирай
2. анонимен - mrs. ''yes'' zasllujawa purvoto ...
26.02.2011 18:23
mrs. ''yes'' zasllujawa purvoto myasto :)))
цитирай
3. evrazol - То и преди така си беше. Колхозни...
26.02.2011 18:44
То и преди така си беше. Колхознички, тъкачки многомашиннички, трактористки, Валентини Терешкови и прочее.

Ама аз си искам мама.
цитирай
4. анонимен - Както виждате нито една от посоч...
27.02.2011 09:57
Както виждате нито една от посочените по горе не се е изявила в България, някой даже не са с български паспорти, което не ми дава основание да се гордея.В България е много трудно, защото Българите не обичат успелите Аз бих посочил Стефка Костадинова, изявила се и се изявява в България
цитирай
5. jwk - tirith
01.03.2011 16:33
Браво за Меглена Кунева! Твоето попадение в десятката. А относно последната жена... Наистина е нужен Google за да се разбере коя е тя. Аз съм заклет киноман и мога да ти напиша цял Том за киното. Накратко обаче мога да ти кажа някои основни неща. Цял Холивуд е еврейски. Направи си справка. Когато се появи филм за Холокоста веднага обира политизираните Оскари. И не е ли срамно, че тук, в нашата родина нямаме пари да си купим дори дрехи втора употреба докато там, сам знаеш как обсъждат скапаните им рокли и стил на обличане. Въпреки всичко в моя топ 3 всички режисьори са евреи. 1. Уди Алън 2. Милош Форман 3. Майкъл Ман. Естествено има един режисьор-Бог. Той не е евреин, а руснак. Говоря за Андрей Тарковски. Иначе съм сигурен, че знаеш че евреите са най-умния народ на тази планета. Ако погледнем другата страна на Холивуд ще открием тримата глупаци. 1. Клинт Истууд 2. Кевин Костнър 3. Джордж Лукас и най-големия манипулатор и срам за киното Стивън Спилбърг(евреин). Ако някога работя в сферата на киното, което е една от моите мечти и възможна алтернатива то аз Никога няма да отида в Холивуд(САЩ) или да ползвам американски актьори. Бих отишъл в Лондон и бих снимал актьори от Великобритания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2063178
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930