Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2009 12:13 - Бъдещето на енергетиката
Автор: tirith Категория: Други   
Прочетен: 2757 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2009 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Петролът временно е на ниски нива от около 40$ за барел, но след края на кризата, когато потреблението се увеличи, а новите находища ще стават все по-недостъпни и скъпи, цената може да достигне и 200$. Но дори и да се задържи на сегашното ниво, нямаме достатъчни запаси от петрол в средносрочен и дългосрочен план. Какъв е изхода?

Студеният ядрен синтез дава надежда, че ще се постигне целта - неограничен и евтин източник на енергия. Проблемът е че пробната централа със студен ядрен синтез, която в момента се строи във Франция, ще бъде завършена към 2040-50година. След това ще има поне още 10-ина години докато се изградят вече работещи такива централи и те ще дадат решението на проблема някъде към края на века. Какво да правим обаче ние до тогава?

ВЕИ - възобновяеми енергийни източници.
Най значимия от тях в момента е производството на ток от ВЕЦ. Но вече почти всички възможности за построяване на ВЕЦ са се изчерпали и потенциала за растеж е малък. 

"Към края на 2008 г. в България има инсталирани мощности за производство на 150 киловата слънчева електроенергия. В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има заявки за още 850 мегавата соларни мощности. Според проф. Константин Шушулов голямото строителство на соларни мощности обаче ще е след 3 години, тъй като реномираните производители в света на такива мощности вече имат заявки за три години напред.
Инсталираните мощности за производство на ток от вятър в страната са в размер на 70 мегавата, като има заявки за около 3000 мегавата."

Ветрогенераторите са следващи по значимост. Те произвеждат сравнително по-евтин ток от фотоволтаиците, но недостатъка е че производството на този ток е несигурен и зависи от природните условия - когато духне - ток има, ако ли не - йок.
Слънчевите централи са добро решение. Те отдават енергия през деня - т.е. когато енергийното потребление е най-голямо. Не зависят толкова от околната среда,  колкото от мястото, където са инсталирани. Недостатъка е че енергията произвеждана от тях е много по-скъпа /4-5 пъти, което означава и в пъти по-високи сметки за ток/ от например тази произвеждана в ТЕЦ.
Биогорива. Те вече доказаха своята неефективност миналата година. За тяхното производство се изисква огромна земеделска продукция, но като се има предвид глада в много страни и задълбочаващата се липса на храни, те стават по-скоро вредни, отколкото полезни.

Никоя от конвенционалните ВЕИ не може да реши проблема до края на века. Нямат потенциал. Какво обаче може да "спаси" положението?

Отговорът е - ядрената енергетика. Енергията произвеждана от нея е най-евтината възможна в този момент, не отделя вредни за атмосферата газове, а и новити технологии за сигурност я правят безопасна и елеминират варианта за повторение на Чернобил. Слава богу мнозинството от политиците вече разбраха, че това е отговора. Ядрената енергетика в момента преживява истински ренесанс. Строят се десетки такива централи в САЩ, Китай, Русия, Индия... В последно време даже Германия - най-големия противник на ядрената енергетика започна да обмисля дали да не остави своите централи да работят, а и да изградят нови. Дори и по-малки държави, които до сега не са имали такива централи предвиждат изграждането им. Традиционно силната в тази област Франция начело със Саркози взима дейно участие в процесите, като при обиколките си по света той сключи доста договори с държавите, които посети /най-вече арабски/ за изграждането на ядрени мощности от френски компании. Дори и малка и богата на петрол страна като ОАЕ/Обединени Арабски Емирства/ ще развива заедно с Франция собствени ядрени реактори. 
Не само Франция обаче е активна - САЩ подписаха с Индия исторически договор за развитието на ядрената енергетика в Индия с мирни цели. Русия /Атомстройекспорт/ също е в експанзия, тя има проекти в Китай и Индия, а също така и изгради Иранската АЕЦ - Бушер, започната преди десетилетия от французите. Русия има интереси и в европейското пространство. Двата й проекта там са АЕЦ Белене и първата турска АЕЦ. Общото между двете е единствено тяхната мощност - те са еднакви и ще бъдат използвани еднакви технологии от ново поколение одобрени от ЕС, а ето и разликите:
- Българската АЕЦ е с вече готови основи и инфраструктура и на практика 1/3 от работата вече е свършена, докато турската АЕЦ ще бъде започната "на зелено".
-Българската АЕЦ ще струва 4 милиарда евро, като в последно време Атомстройекспорт настоява за увеличение на цената, а турската е с 1/3 по-евтина - 3 милиарда евро.
Какво излиза - ние имаме готова инфраструктура и сме "братушки", а получаваме абсолютно същата като технологии и изпълнение централа и то от абсолютно същата фирма с 1 милиард /а вероятно и с повече/ евро по-скъпо при положение, че турците нямат дори и инфраструктура.

И за това не са виновни руснаците - те си търсят печалбата както всеки друг и са доволни от изгодния договор. Виновни за огромното ощетяване на България в случая са преговарящите от българска страна /Р.Овч. и други подобни честни и абсолютно неподкупни политици от сегашното управление/. Но договорът вече е подписан и връщане назад - няма. Хубавото е поне, че ще имаме нови 2000 МВ мощности пък макар и ощететени с над 1 милиард евро - пари с които можехме да изградим поне две магистали /сега нямаме нито една завършена/ или да се дадат за здравеопазване и вече да не сме първи в Европа по смъртност и заболеваемост от сърдечни и всякакви други заболявания. 

Можем само да се надяваме, че в следващото управление няма да ги има сегашните действащи лица /това зависи изцяло от нас/ и ще можем да обявим търга за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй, към който има голям интерес от френски, белгийски и американски компании, и в край на сметка да станем енергийно независими като Франция благодарение на развитата ядрена енергетика.




Гласувай:
1



1. анонимен - Една голяма забележка - не е студен ...
08.03.2009 16:00
Една голяма забележка - не е студен ядрен синтез, а термоядрен като този дето става в Слънцето.Студения или cold fussion е невъзможен заради това че е несавместим с някои физически закони и е общо взето една sci-fi измислица
цитирай
2. анонимен - Всъщност АЕЦът в Бушер не е започнат ...
08.03.2009 16:13
Всъщност АЕЦът в Бушер не е започнат от французи ами от немци ;) Освен това преди седмица Атомстроъекспорт и Siemens подписаха меморандум за съттрудничество и напрактика се превърнаха в най-голямата компания в света предлагаща услуги както за проектирането така и за построяването на реактори.И като запоследно, Siemens също участват в изграждането на нашия реактор в Белене
цитирай
3. tirith - Отговор от автора
08.03.2009 22:53
Ето линка за практическото осъществяване на студения ядрен синтез от японски учени - http://news.ibox.bg/news/id_1180254141
Относно Атомстройекспорт и Simens - до сега Simens имаха абсолютно същия меморандум с френската Areva, сега просто ги замениха с друга компания, т.е. тове не е енергиен холдин, а споразумение за сътрудничесво. А Simens участва в нашата АЕЦ като подизпълнител и ако не се лъжа реактора не е техен /руски е/, но системите за сигурност към него са на немците. Това се нарича сътрудничество или иначе казано - подизпълнител. А Бушер е започнат в сътрудничество с френската Areva - немците никога не са имали силни фирми изпълнители в ядрената област, поради скептицизма им до сега към този вид енергетика.
цитирай
4. gmihov - Директна гравитационна енергетика
15.03.2009 14:20
Кои са предимствата на тази енергетика, които ще я изведат в не далечно бъдеще на пърмо място в добива на енергия, необходим да отговори на нарастващия брой на населените на земята и на нарастването на неговите нужди на земята и в касмоса?
1. Директно достъпен мощен , неизчерпаем и напълно безопасен и безплатен естествен източник на енергия, по запаси на енергия който няма равен на себе си,включително и ядрения разпад и синтез.
2. Проста и сигурна техника, която гарантира реализация на неограничени енеригйни денонощни мощности за кртаки срокове на неподвижни и подвижни платформи.
3. Може да се реализира, както на суша, така и на вода, във океана, така и на други небесни тела.
4. За реализацията и експлоатацията й е необходима сравнително малък брой работна ръка.
5. При разгърнато промишлено строителство и монтаж на енергийни мощности ще произвежда енеригя с непознати ниски себестойности до сега.
6. Може да замени АЕЦ-ли на атомните саморетоносачи с ДГЦ-ли, при пълна безопасност и пълна енергийна независимост за целият експлоатационен период на самолетоносача.
7. На бозата на тази енергетика в духа на казаното от Жул Верн могат да се реализират изкустввени островини поселища в океана, при налична икономическа изтода от тях , значителни възможности за труд и бит на значиви човешки общности.
8. На базата на тази енерегтика могат да се реализират, при съответна икономическа изгода изкуствени екосистеми за труд и бит на значими човешки общности на полюсите и в пустините на земята. Такива екоситеми за значими човешки общности ще могат да се реализират и на луната и други небесни тела.
9. На базата на тази енергетика могат де се реализират неограничени енергийни мощности за пречистване на водите от океана за питейни, битови и производствени нужди.
10 На базата на тази енерегтика ще може да се реализира неограничено производсгво на водород и кислород
11. Наличният на земен, селищен и между селищен транспорт вече осезаемо задръства задръства селищата и магистралите. на базата на тази енергетика ще могат да се реализират нови по безопасни и по изгодни транспорти схеми за придвижване на хората, което , при глобализацията на човешкото общество все повече и пове ще нараства.
12. Много още проблеми ще може човечеството да реши на базата на тази енергетика.
За да стане реалност тази енергетика е нужно учени и лаици да преодолеят една много вековна заблуда , че гравитационното поле е консервативно и да проведат един прост опит, да видят неговият обективен резултат и да проумеят, че гравитационното поле не е консервативно, като са преодолели заблудата, че земята е неподвижна
Повече информация в gmihov.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tirith
Категория: Политика
Прочетен: 2054329
Постинги: 134
Коментари: 1957
Гласове: 2181
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031